Două nume uitate de posibili prezidențiabili reapar în prim-plan, după anularea alegerilor prezidențiale decisă de Curtea Constituțională: Victor Ponta și Daniel Funeriu.
La reluarea alegerilor pentru Cotroceni, cele două nume s-ar putea regăsi pe liste, mai ales că, prin profilul lor, ambii politicieni au șanse să câștige voturi din bazinul suveranist, Funeriu pe ale conservatorilor de dreapta, Ponta pe ale suveraniștilor de stânga.
Dar scenariile legate de alegerile prezidențiale din acest an s-au conturat încă din 2023. Sociologul Bruno Ștefan spunea atunci că vor exista doi candidați surpriză în cursa pentru Cotroceni. Evident, aspectele legate de anularea alegerilor au reușit să surprindă întreaga opinie publică.
Scenariu despre alegerile prezidențiale
La începutul anului precedent, sociologul Bruno Ștefan trasa toate scenariile pentru alegerile prezidențiale. Acesta susținea că PNL l-ar trimite în cursă pe Nicolae Ciucă. De asemenea, pe lista PSD-PNL urma să se afle și Eduard Hellvig, fost director SRI, spunea sociologul.
În opinia sa, Geoană și Kovesi ar fi fost scoși din toate calculele pentru Cotroceni. Cu toate acestea, fostul secretar general al NATO a intrat în luptă, însă a avut un scor foarte slab și nu a reușit să se ajungă până în turul al doilea.
În schimb, Bruno Ștefan preciza atunci că vor exista doi candidați surpriză: Funeriu și Ponta.
Lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat
Potrivit sociologului, Nicolae Ciucă urma să fie candidatul propus de PSD și PNL.
Sociologul a exclus posibila candidatură a Laurei Codruța Kovesi. În perioada respectivă, Bruno Ștefan menționa că Victor Ponta ar putea fi candidat din partea AUR.
„Alții încearcă să facă un scenariu promovând-o pe Șoșoacă, în speranța că ar fi un fel de Vadim”, declara sociologul, potrivit Bugetul.ro
Alegeri prezidențiale. Surpriza pentru următorul tur de scrutin
O parte din previziunile sociologului au avut ecou în organizarea primului tur. Nicolae Ciucă a candidat din partea PNL, însă nu a obținut voturile necesare pentru a ajunge în cursa finală. De altfel, marea surpriză ar fi Victor Ponta, așa cum preciza Bruno Ștefan în 2023.
„Unii din AUR negociază să-l pună candidat pe Victor Ponta, să fie alianța AUR-Pro România, cu Ponta candidat”, declara acesta.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, Victor Ponta ar putea intra în luptă.
De altfel, sociologul sublinia că „AUR-ul e creația PNL-ului. A luat la locale 0,9%. După două luni, a luat 9,1. Ce partid își crește de 11 ori puterea în două luni? Credeți că aceea a fost o creștere naturală? Nu! PNL, care era la guvernare atunci, și-a creat propria Opoziție, pe AUR”.
După decizia CCR, alegerile vor fi reluate de la zero. Prin urmare, candidații înscriși pentru Cotroceni vor parcurge întreaga procedură impusă de BEC, începând cu strângerea semnăturilor.
Funeriu, fost ministru și „influencer” conservator
Un alt nume surprinzător vehiculat în aceste zile este cel al fostului ministru al Educației în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu. Acesta a mai fost, în mandatul scurt de dinainte de 2009, europarlamentar din partea PDL.
Ulterior, ajuns ministru, Funeriu a lansat o reformă majoră a sistemului de învățământ, care însă nu a mai fost continuată, după plecarea sa de la Ministerul Educației. După ce a părăsit Guvernul, Daniel Funeriu a fost consilier prezidențial în mandatul fostului președinte Traian Băsescu.
În prezent, Funeriu nu mai are funcții politice, însă este foarte activ pe rețelele sociale, fiind una dintre cele mai cunoscute voci conservatoare din România.
Recent, fostul ministru a creionat portretului unui viitor președinte care să rezolve criza în care se află România după decizia CCR.„Când îți propui să conduci țara, din guvern, de la Cotroceni sau din postura de candidat la prezidențiale, ai două misiuni importante:
1) să produci mai multă coeziune în societate 2) să separi grâul de neghină”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.
Cele două falii. Plan pentru prezidențiale
El consideră că există, în societatea românească, două falii care trebuie închise. „Pentru a face asta trebuie să înțelegi că sunt două tipuri de falii în societate, şi două moduri diferite de a le gestiona:
1) linii de falie legitime: politicieni oneşti/politicieni corupți, oameni de afaceri cinstiți/țepari, lume academică de înaltă ținută/plagiatori, medici dedicați/şpăgari, funcționari harnici/gloabe sictirite, atlantişti/putinişti, militari şi polițişti curajoşi/sinecurişti, diplomați de clasă/conțopişti, elite constructoare/elite extractive, părți performante/părți toxice ale marilor sisteme. Rolul unui lider e să dea resurse, putere, autoritate şi reputație primei categorii şi să lase țara cu cât mai puțini reprezentanți ai celei de-a doua categorii. Acest efort nu te răsplăteşte politic pentru că țeparii, şpăgarii, plagiatorii şi conțopiştii se vor solidariza -vina comună e un puternic liant- şi te vor demola mediatic. E realmente anti-sistem acela care întăreşte partea bună a "sistemelor" (de educație, sănătate, justiție transport, atât de necesare!) şi nimiceşte partea lor toxică. Asta am făcut în educație, cât timp am condus-o.
2) Linii de falie ilegitime: credincioşi/atei (vedeți cum sunt batjocoriți şi etichetați oamenii evlavioşi ca "pupătorii de moaşte") pudici/libertini (vedeți isteria din jurul "educației sexuale" şi "gheilor"), conservatori/progresişti (unii sunt etichetați ca "medievali", ceilalți ca "elgebetrişti"). Aceste linii de falie, toxice pentru societate, sunt răsplătite electoral pentru că fac apel la lucruri adânc înrădăcinate: credința -importantă pentru mulți-, inaccesibilă altora, tradiția -aducătoare de siguranță şi confort mental pentru unii, frână în calea progresului pentru alţii-, reflexul de protecție față de propriii copii, pe care niciun părinte normal la cap nu îi vrea blocați mental în vreo îndoctrinare -fie blocată în trecut, fie aruncată în wokeism-. Ca lider ai datoria să nu permiți acestor falii să apară, şi dacă au apărut ai datoria să le astupi: prin atitudine, inspirație, dirijarea discuției publice, numirea în funcții înalte a unor oameni echilibrați şi cizelați intelectual şi moral.
Critici pentru foștii președinți și candidații la prezidențiale
Niciunul din candidații trecuți nu au înțeles că asta e misiunea unui preşedinte, nu să astupe gropile din trotuar. Niciunul din preşedinții trecuți nu a fost capabil să facă asta: Iliescu a fost... Iliescu şi şi-a construit mandatele prin dezbinare, Constantinescu a fost prea ocupat cu reorientarea către Vest, Băsescu a produs faliile legitime, dar nu a avut timp să reconstruiască, Iohannis a fost mult prea redus intelectual şi leneş pentru a înțelege care îi e misiunea.
Pentru viitor nu mai sunt dispus nici să tac, văzându-mi de ale mele, nici să comentez de pe margine. Voi vota cu cel care îmi spune cum va "rupe pisica" pe liniile de falie legitime şi cum va elimina liniile de falie din societate arătate mai sus.
Trebuie un om care să nu arate precaritatea intelectuală ruşinoasă a candidatei USR, limitele foştilor candidați PNL/PSD, donQuixote-ismul candidaților independenți (nu, Georgescu nu a fost independent!) şi, în niciun caz, anarhismul împachetat în "noi suntem români" al candidaților cu creieri prăjiți. Cine-i omul în opinia voastră?”, a întrebat Funeriu.