Evenimentul Zilei > International > Două nave misterioase ce aparțin Iranului sunt în Atlantic și trezesc mare îngrijorare în SUA
Două nave misterioase ce aparțin Iranului sunt în Atlantic și trezesc mare îngrijorare în SUA

Două nave misterioase ce aparțin Iranului sunt în Atlantic și trezesc mare îngrijorare în SUA

Iranul a trimis două nave către Venezuela, iar oficialii de la Washington sunt în alertă pentru că nu știu ce marfă se află pe cele două vapoare.

O mișcare făcută de oficialii de la Teheran a născut îngrijorare la Washington, în Statele Unite ale Americii (SUA). Iranienii au trimis două nave către Venezuela. Sunt două vapoare încărcate cu şase vedete rapide similare celor utilizate în Golf de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Două nave plecate din Iran se îndreaptă către Venezuela, îngrijorare la Washington

Până acum, Pentagonul a refuzat să facă orice comentariu pe această temă. Conform unor surse anonime citate de Politico, Makran şi fregata Sahand au înconjurat Africa şi au trecut de Capul Bunei Speranţe înainte de a pătrunde în Oceanul Atlantic, o premieră pentru nave de război iraniene.

„Se presupune că aceste nave transportă arme pentru a îndeplini un contract semnat în urmă cu un an între Iran şi Venezuela”, a declarat influentul senator democrat Richard Blumenthal în cursul unei audieri a secretarului Apărării în faţa Comisiei pentru forţele armate a Senatului, conform Agerpres.

Declarații făcute de oficialii americani

„Acest lucru mă îngrijorează foarte mult”, a adăugat el, înainte de a-l întreba pe ministru dacă îi împărtăşeşte îngrijorarea. Sunt foarte preocupat de proliferarea armamentelor, a tot felul de armamente, în regiunea noastră”, a răspuns Lloyd Austin. „Prin urmare, vă împărtăşesc îngrijorarea”, a mai spus oficialul.

Șeful Pentagonului s-a abţinut să ofere vreun detaliu despre natura armamentului ce se află la bordul navelor iraniene. El a spus că preferă să ofere detalii cu uşile închise.

„Vom considera Iranul responsabil şi vom face tot posibilul pentru a încerca să evităm acest lucru chiar înainte să se întâmple”

Secretarul Apărării a precizat că nu a discutat despre mişcările navelor cu niciun lider din regiune. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a afirmat la rândul său în faţa presei că, „dacă este o tentativă de a transfera arme” către aliaţi ai Iranului, suntem pregătiţi să ripostăm

„Dacă Iranul încearcă să transfere ilegal arme sau alte echipamente, vom considera Iranul responsabil şi vom face tot posibilul pentru a încerca să evităm acest lucru chiar înainte să se întâmple”, a avertizat Price.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.