Editura Evenimentul si Capital

Două milioane de euro a costat refacerea celor 200 de metri de autostradă surpată

Autor: | | 2 Comentarii | 653 Vizualizari

Două milioane de euro, fără TVA, este valoarea lucrărilor de refacere a celor 200 de metri din autostrada A1 demolată de italieni în zona Aciliu. Lucrările au fost executate într-un fel de regie proprie de către CNAIR (fosta CNADNR), potrivit turnusfatului.ro

”Costurile fără TVA pentru refacerea autostrăzii Sibiu – Orăştie, lot 3, km 60+500 – km 60+700 sunt după cum urmează: consolidare teren fundare – 1.517.816,84 lei, refacere corp autostradă – 7.337.260,01 lei”, răspund reprezentanții Companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere (fosta CNADNR) la solicitarea Turnul Sfatului.

Valoarea comunicată este mai mică decât valoarea contractelor semnate cu firmele care au asigurat, pentru CNAIR, materialele și utilajele (cu tot cu operatori) necesare pentru lucrările de refacere. Căci, în fapt, cei de la CNAIR au lucrat cu utilajele și muncitorii altor companii, pe care le-au angajat în două etape. În prima, cea de consolidare, valoarea contractelor semnate cu trei firme (Trameco Oradea, Elis Pavaje Alba și Novatex Oradea) a fost de 3,71 mil. de lei, fără TVA. Pentru cea de-a doua etapă a fost semnat un singur contract, cu Hidroconstrucția SA, în valoare de 7,47 de milioane de lei, fără TVA. Diferența între valoarea contractelor și valoarea lucrărilor la cei 200 de metri se regăsește în celelalte lucrări executate pe lotul de autostradă dintre Săliște și Cunța. Lucrările au început în aprilie, iar traficul a fost redeschis în data de 10 octombrie 2016.

Banii pentru achitarea lucrărilor de refacere provin din garanția de bună execuție constituită de fostul antreprenor – Salini Impregilo SpA. Această garanție are o valoare de 60,4 milioane de lei, sumă ce a fost încasată de CNAIR de la banca emitentă în 28 aprilie 2016.

Cu italienii a fost ”mai ieftin”. Și mai prost

Pentru cei 22,11 km de autostradă prost executați de Salini Impregilo SpA și din care fac parte și cei 200 de m în discuție, autoritățile române au plătit în total 602,9 milioane de lei, fără TVA, informează CNAIR (din care 35,3 milioane reprezintă actualizări de preț, restul de 567,6 fiind valoarea lucrărilor executate). Dacă luăm în calcul aceste valori, rezultă că italienii au încasat echivalentul a 6.060 de euro, fără TVA, pentru fiecare metru liniar de autostradă. Merită amintit, însă, faptul că autostrada executată de italieni are, în continuare, numeroase deficiențe, dar și lipsuri (cum ar fi spațiile de servicii sau funcționalitatea sistemului de semnalizare electronică). Contractul cu Salini a fost reziliat în luna ianuarie a acestui an, după ce muncitorii au demolat cei 200 de metri și au părăsit șantierul.

”În regie proprie se vor mai executa restul lucrărilor de remediere ce au fost stabilite în cadrul proiectului de remediere (…), care a fost contractat de CNAIR SA după rezilierea contractului de lucrări. Aceste lucrări sunt în afara platformei drumului și nu afectează desfășurarea traficului rutier pe autostradă”, mai arată reprezentanții CNAIR pentru Turnul Sfatului.

Elena Udrea, decizie BOMBA in Costa Rica! Iubitul ei a dezvaluit ce a decis sa faca. Nimeni nu se mai astepta

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI