În ultimele două zile, procurorii au făcut percheziții la două galerii de artă din București. Mai multe persoane sunt bănuite că ar fi deținut ilegal artefacte care aparțin patrimoniului național.
Astfel, au fost ridicate 2.000 de tablouri semnate de pictori celebri, peste 1.000 de monede antice, printre care trei kosoni de mare valoare. Conform reporterntv.ro, oamenii legii au mai confiscat și statuete. Obiectele de artă ar fi trebuit să fie deţinute în mod normal de reprezentanţii Muzeului Național de Istorie.
În urma acestei acţiuni, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru spălare de bani. “În intervalul 25 - 26.02.2016, au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare, mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.), 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni) care au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București. Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații”, se arată în comunicatul Parchetului General.
În continuare, prin INTERPOL, sunt urmărite tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.),un tezaur de monede Koson din argint, 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur şi tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.
Conform procurorilor ,“în perioada 1998 – 2015, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice” au sustras, au exportat illegal şi au spălat pe piața antichităților mai multe tezaure monetare și alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munților Orăștie, cauzând un prejudiciu de peste 2.500.000 euro.