Evenimentul Zilei > EVZ Special > Două avertizări transmise de specialiștii de la ANM. Fenomene meteo extreme înregistrate în România
Două avertizări transmise de specialiștii de la ANM. Fenomene meteo extreme înregistrate în România

Două avertizări transmise de specialiștii de la ANM. Fenomene meteo extreme înregistrate în România

Două coduri, unul galben și unul portocaliu, au fost emise, joi, de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Când intră în vigoare.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis, joi dimineață, o avertizare – cod galben – de instabilitate atmosferică ce intră în vigoare începând de astăzi, de la ora 12.00 și este valabilă până la data de 29 mai, la ora 10.00.

Cod galben de instabilitate atmosferică și cod portocaliu de ploi torențiale, emise de ANM

„În intervalul menționat, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte”, au transmis meteorologii.

O altă avertizare meteorologică – cod portocaliu – va intra în vigoare începând de astăzi, de la ora 16.00, și va fi valabilă până vineri, 28 mai, la ora 21.00. Se vor înregistra ploi abundente în mai multe regiuni ale țării.

Cum va fi vremea în Capitală

„În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp. La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali”, au mai spus meteorologii.

Astăzi, vremea va fi ploioasă joi în Capitală. Maxima va ajunge la 25 de grade Celsius, în timp ce minima va fi de 15 grade. Vântul va sufla slab. Va continua să plouă și vineri și în weekend în Capitală, iar temperaturile urmează să scadă.

Vineri, maxima va fi de 20 de grade Celsius, în timp ce sâmbătă și duminică maximele vor fi de 22, respectiv 21 de grade Celsius. Sfârșitul acestei luni este unul ploios în Capitală, iar vremea va fi instabilă și la începutul lunii iunie în București.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: