Apar date noi din dosarul multinaționalei care a câștigat, cu documente false, procesele cu peste 3.000 de bolnavi. Ceea ce este revoltător, potrivit tolo.ro, din noiembrie 2016 și până azi, afacerea nu numai că nu a ajuns în tribunal, dar nici măcar nu s-a încheiat expertiza contabilă. Reamintim că o mare corporație franțuzească, Air Liquide Vitalaire, este cercetată de un an și două luni pentru evaziune fiscală și pentru escrocherii în instanță la adresa a mii de pacienți dependenți de oxigen.
Revoltător este faptul că Vitalaire, ca și în controversatul caz Microsoft, a comis o excrocherie de proporții, însă a plătit 200.000 de euro sancțiuni către Casa de Sănătate și continuă, netulburată, să livreze concentratoare de oxigen bolnavilor pe care i-a escrocat. Întrebarea ridicată de jurnalistul Cătălin Tolontan este simplă: de ce corporațiile internnaționale scapă de consecințele fraudelor din România?
Ca să readucem puțin cazul în actualitate, ancheta derulată de procurorii ieşeni împotriva companiei farmaceutice Vitalaire este una dintre cele mai complexe pe care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a derulat-o în ultimii ani. Procurorii au în faţă un volum impresionant de muncă, urmând să fie studiate cantităţi impresionante de documente.
Vitalaire şi-ar fi dat în judecată mii de clienţi pentru a obţine executarea silită a acestora
Conform anchetei acestora, Vitalaire şi-ar fi dat în judecată mii de clienţi pentru a obţine executarea silită a acestora, în baza unor contracte de închiriere a unor măşti de oxigen. Air Liquide Vitalaire este parte unui gigant din industria mondială farmaceutică, ce îşi are sediul principal în Franţa.
Întrebările sunt simple. Mai exact: De ce nu poate obliga multinaționala să plătească multe milioane de euro pentru ceea ce a făcut pacienților români. Ce spun și avocații că trebuie schimbat pentru ca statul român să poată încasa sumele meritate de la marile corporații când acestea au un comportament infracțional. Iată cum explică Iulian Ispir, procurorul care cercetează cazul Air Liquide Vitalaire, potrivit tolo.ro.
Cum au decurs lucrurile?
Astfel, procuratura din Iași a început urmărirea penală în noiembrie 2016. Magistrații au ridicat camioane cu documente de la firmă și au dispus o expertiză contabilă. La peste un an, Parchetul din Iași nu numai că n-a trimis în instanță dosarul și încă scormonește prin acte.
Resursele procurorilor români sunt slabe în fața forței multinaționalelor
”Avem doi oameni care fac expertiza contabilă. Dar merge greu fiindcă e un volum mare de muncă. Sunt cinci camere pline cu acte de la Air Liquide Vitalaire ”, a mărturisit un om care cunoaște cazul.
„În schimb, Vitalaire s-a mișcat profesionist, cu viteză și cu mulți bani:
A angajat imediat o mare firmă internațională de avocatură: Kinstellar. Și-a concediat directorii din Iași cercetați penal. Apoi și-a mutat sediul la București. A schimbat parțial corpul de agenți de vânzări. A achitat rapid 600.000 de lei descoperiți ca fraudă de Casa de Sănătate.
Acești 600.000 nu sunt o sancțiune, ci doar o recuperare a ceva furat de Air Liquide Vitalaire din bugetul CNAS. Ea dă înapoi cât a încasat ilegal din bugetul CNAS, decontând oameni morți. Atât. Și-și continuă afacerile”, explică jurnaliștii de la tolo.ro.
Un alt avocat, Alexandru Chiciu, explică și el situația pedepselor pentru firme, cu avantajul juristului care a fost și procuror.
”În cazul firmelor, care e limpede că nu pot face închisoare, pedeapsa principală este amendă penală. La ea se poate adăuga o pedeapsă compensatorie, de genul dizolvare, suspendarea activității. Ei bine, la noi nu se poate acorda amendă compensatorie în locul dizolvării sau suspendării companiilor”, spune Alexandru Chiciu.
”Și eu consider că trebuie să ne schimbăm filozofia. Societatea trebuie să fie pragmatică. Degeaba ne bucurăm când cineva intră în închisoare, în loc ca banii să intre în fondul național”.