Liberalii și conducerea Băncii Naționale se distanțează de viceguvernatorul BNR aflat în arest la domiciliu și care urmează să demisioneze azi
Bogdan Olteanu a fost propulsat în conducerea BNR în 2009 la propunerea PNL. La acel moment, liderul partidului era Crin Antonescu, nu Călin Popescu Tăriceanu. În 2014 el a fost reconfirmat în funcție de către același partid, dar care era condus de Klaus Iohannis, iar Tăriceanu demisionase din partid. Teoretic, această numire ar fi trebuit să fie verificată de către instituțiile abilitate. Acum, Olteanu este acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei a primit de la Sorin Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei, banii fiind remişi la sediul unui partid politic.
PNL ia distanță de Bogdan Olteanu. „Toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar cine a greşit trebuie să plătească”, a comunicat vineri PNL. Bogdan Olteanu este un om corect, dar rămâne ca ancheta să stabilească dacă acesta se face sau nu vinovat de acuzaţiile care i se aduc, a reacționat și Alina Gorghiu. Ea a precizat că nu a comentat niciodată dosare în curs şi nici nu o va face. Gorghiu a subliniat că în 2008, nu era liderul PNL şi nici nu era parlamentar, era doar asociată cu Olteanu într-o societate de avocatură.
„Soțul, victimă colaterală”
În replică, Călin Popescu Tăriceanu, i-a amintit lui Gorghiu că nu ar fi ajuns nimic fără ajutorul lui Olteanu. „El a ajutat- o să urce treptele în cariera politică, iar ea face niște comentarii care sunt sub demnitatea la care m-aş fi aşteptat. Eu am citit toată declarația ei care lasă loc la bănuieli să planeze asupra lui Olteanu”, a spus Tăriceanu, care nu crede că Olteanu ar fi luat bani de la Vântu. Întrebată despre scenariul potrivit căruia chiar ea ar fi stârnit scandalul privitor la manevrele Tăriceanu-Vântu- Olteanu, pentru a-şi propulsa soţul, pe Lucian Isar, la vârful BNR, copreşedintele PNL a răspuns, ironic: „Să înţeleg că am aranjat eu denunţul cu un om aflat în puşcărie?! Eu pe Vântu nici nu-l cunosc! Scenariul este o aberaţie. Soţul meu a funcţionat în domeniul bancar, asta-i meseria lui. Dacă critică BNR-ul, asta e alegerea lui. Critica BNR cu 20 de ani înainte să se căsătorească cu mine. Săracul... este realmente victimă colaterală”, a spus Gorghiu. Fostul președinte Traian Băsescu are însă altă păreredespre Isar, care pare foarte interesat de ce se întâmplă la BNR. „Da, dar sper să-şi vadă lungul nasului şi să nu vrea să ajungă guvernator”, a spus Băsescu.
„Banii, scoși din Bulgaria”
Întrebat dacă ţinta în dosarul lui Olteanu este Tăriceanu, Traian Băsescu a răspuns: „Nu cred. (...) Îl ştiu pe Tăriceanu, e un om cu bani. N-a avut nevoie să ia o mită de un milion. (...) Nu cred că Tăriceanu este omul care să condiţioneze o numire pe bani”. Băsescu a mai spus că ţinta în acest caz este „primitorul banilor” și că Olteanu a şi făcut greşeala să anunţe el, în calitate de preşedinte al Camerei cine va fi noul guvernator al Deltei. Întrebat dacă a primit informări pe vremea când era preşedinte, Băsescu a răspuns: „Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranşe de câte 300.000 (...) Probabil instituţiile statului n-au acţionat pentru că n-au ştiut pentru ce au fost”.
BNR: Numirile le face Parlamentul
Banca Naţională a României încearcă să iasă cu imaginea nepătată din tot acest scandal, care a ajuns să fie acoperit pe larg şi în presa internaţională. În mai multe intervenţii la televiziuni, Adrian Vasilescu, consultant în cadrul BNR, a afirmat că nu banca face numirile în Consiliul de Administraţie, ci Parlamentul, lucru care se întâmplă odată la cinci ani. Aşa că tot Parlamentul este şi cel care îl poate demite pe Bogdan Olteanu din funcţie. „Nu are nicio legătură cu activitatea de la BNR, este inculpat pentru o faptă din 2008”, a mai spus Adrian Vasilescu. Pe de altă parte, Constantin Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu, a declarat vineri că viceguvernatorul BNR ar urma să renunţe la funcţie luni, 1 august, adică astăzi. (Teodora Cimpoi)
FOTO: Adrian Vasilescu spune că resposabilitatea numirii lui Olteanu în CA al BNR e a Parlamentului FOTO: AGERPRES
În 2009, Isărescu s-a opus, dar foarte puțin
Numirea lui Bogdan Olteanu în CA al BNR a fost controversată, în special după ce PNL a renunțat la propunerea inițială, economistul Daniel Dăianu. Pe surse, presa a scris că guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, nu ar fi de acord ca un jurist să fie propulsat într-o astfel de poziție. Când a fost însă întrebat direct, la audierea în comisiile parlamentare de buget-finanțe, Isărescu a dat un răspuns evaziv. „Aştept (în consiliul de administraţie - n.r.) specialişti care să aibă experienţă bancară, şi nu de orice gen, experienţă internaţională”, a spus Isărescu. Ulterior, relația dintre cei guvernatorul BNR și Olteanu pare să se fi schimbat în bine. În 2012, când Florin Georgescu a fost detașat în poziția de ministru de Finanțe în guvernul Ponta, Olteanu a preluat temporar supravegherea băncilor, pe lângă atribuțiile inițiale.
Elevul lui Hrebenciuc
Presa a scris că Viorel Hrebenciuc este cel care a aranjat ca Olteanu să fie votat în conducerea BNR, la propunerea PNL și cu voturile PSD. Relația dintre cei doi a evoluat în perioada 2007-2008, când guvernul Tăriceanu a rezistat cu sprijinul tacit al socialdemocraților. Hrebenciuc era liderul grupului PSD din Camera Deputaților și negocia cu PNL prin intermediul lui Olteanu. La dezbaterea din 2009, în plenul Parlamentului, cu ocazia numirii noului Consiliu de Administrație al BNR, PDL s-a opus vehement numirii lui Olteanu, iar PSD l-a apărat mai puternic decât colegi liberali - Crin Antonescu a declarat public că n-a fost de acord cu această propunere. „Asta e, ca-n Caragiale! Unii aplaudă, alţii hulesc, unii hulesc, alţii aplaudă”, a fost concluzia președintelui de ședință, deputatul PDL Ioan Olteanu.