A 33-a amânare la apelul lui Marian Vanghelie. Fostul primar este judecat pentru o mită de 30 milioane de euro. A făcut apel față de condamnarea primită pentru fapte de corupție.
A 33-a amânare la apelul lui Marian Vanghelie. Curtea de Apel București a decis, marți, să amâne pentru 7 septembrie procesul în care se judecă apelul formulat de Marian Vanghelie. Fostul primar a făcut apel față de condamnarea primită pentru fapte de corupție.
Este cea de-a 33-a amânare decisă de judecătorii completului 17 de la Secția a II-a Penală a Curții de Apel București, de la debutul judecării apelului, acum doi ani. Instanța de fond a avut nevoie de 6 ani pentru a pronunța o soluție. Ea e reprezentată de judecătoarea Cristina Cristea de la Tribunalul București.
A 33-a amânare la apelul lui Marian Vanghelie. Mită de 30 de milioane de euro
În 13 mai 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare. A fost acuzat de luare de mită în valoare de aproximativ 30 milioane de euro. Alte patru persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea. Este vorba de Mircea-SorinNiculae – 8 ani de închisoare, Marin Dumitru – 4 ani închisoare. Sorin Ștefan Ciocan a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. Inculpata Laura Ciocan a fost achitată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că în perioada 2006 – 2014, Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, a solicitat și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite. Acestea se ridică la aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări). Primarul a fost ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan.
Vanghelie a atribuit contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru. De asemenea, a dispus efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte. Valoarea totală a contractelor este de aproximativ 738.019.000 de lei.
Costuri reale de execuție a lucrărilor de cel mult 60% din valoarea contractelor
În vederea atribuirii acestor contracte, Marian Vanghelie fie nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, fie și le-a îndeplinit defectuos. A vătămat drepturile patrimoniale ale Sectorului 5, mai arată judecătorii.
Ccontractele de achiziții publice au fost încheiate la prețuri mult mai mari față de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuție a lucrărilor au fost de cel mult 60% din valoarea a contractelor. Prejudiciul total cauzat de fostul edil este de 295.207.000 de lei, potrivit justnewsA 33.