Dosarul uciderii pădurarului din Maramureș, preluat de Parchetul General

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat, de la Parchetul Tribunalului Maramureș, dosarul privind uciderea unui pădurar, în luna octombrie, pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuţ. Pădurarul Liviu Pop ar fi fost ucis de hoții de lemne, dar până la această oră nu au fost găsiți vinovații.

Decizia Parchetului General, de a prelua cauza pădurarului ucis de hoții de lemne, a fost luată în urma unei petiții inițiată de comunitatea Declic, semnată de peste 30.000 de persoane. Un alt motiv a fost “necesitatea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă, în contextul gravităţii deosebite a infracţiunii ce formează obiectul dosarului – omor săvârşit asupra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul producerii decesului”.

Potrivit Parchetului General, ”domnul Dimitrie-Bogdan Licu, a dispus, prin ordonanță, preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale a dosarului privind uciderea unui pădurar, în cursul lunii octombrie, în județul Maramureș, pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuţ”. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului Maramureș, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, omor și uz de armă fără drept.

Potrivit constatărilor preliminare formulate de medicii legişti, moartea pădurarului Liviu Pop, de 37 de ani, tată a trei copii, s-a datorat „hemoragiei interne urmare unei plăgi împuşcate, toracică cu lezarea organelor interne (plămâni) şi vaselor mari (aortă toracică, venă cavă superioară). Leziunile cu rol tanatogenerator s-au putut produce prin împuşcare, posibil armă cu alice, în legătură de cauzalitate directă cu decesul”.