"DOSARUL TRANSFORMATORUL". Condamnat la cinci ani de puşcărie, intelectualul Fenechiu a cerut să participe la ACTIVITĂŢI MORAL-RELIGIOASE. Ce au decis judecătorii!

"DOSARUL TRANSFORMATORUL". Condamnat la cinci ani de puşcărie, intelectualul Fenechiu a cerut să participe la ACTIVITĂŢI MORAL-RELIGIOASE. Ce au decis judecătorii!

Fostul ministru al Transporturilor, condamnat la cinci ani de închisoare în "Dosarul Transformatorul", le-a cerut magistraţilor de la Judecătoria Iaşi să-l lase să-şi execute pedeapsa în regim semi-deschis. În acţiunea depusă în instanţă, Fenechiu şi-a făcut un autoportret de deţinut model: comportament exemplar, nu prezintă niciun risc, carieră bine definită, calităţi intelectuale. Fostul lider liberal a mai invocat vârsta şi starea de sănătate ca motive pentru schimbarea regimului. Magistraţii nu au fost impresionaţi.

 “În cazul meu puteţi constata că se conturează un portret al unui om care, prin maniera de asumare a regulilor de detenţie, începând chiar din prima lună de detenţie, prin nivelul de educaţie, calităţile intelectuale pe care le am, prezintă o capacitate, disponibilitate şi voinţă pentru reeducare şi reintegrare socială. În plus, datorită pregătirii mele profesionale şi a studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilităţi care mă recomandă pentru includerea în programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială care pot fi desfăşurate într-un regim semi-deschis”, a mai menţionat Fenechiu, scrie ziaruldeiasi.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, fostul ministru al Transporturilor a mai spus că are “disponibilitate de a presta muncă” sau de a participa la activităţi de asistenţă socială, moral-religioasă, instruire şcolară şi de formare profesională. Magistraţii nu s-au lăsat impresionaţi şi au decis, definitiv, joi, ca Fenechiu să execute cei cinci ani de puşcărie în regim închis, la fel ca fratele său, Lucian, condamnat în acelaşi dosar tot la cinci ani de închisoare. Cei doi sunt colegi de celulă în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

"DOSARUL TRANSFORMATORUL"

Ne puteți urmări și pe Google News

Condamnaţii:

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: 7 ani de închisoare Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor: 5 ani de închisoare Lucian Fenechiu, fratele ministrului: 5 ani de închisoare Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: 5 ani de închisoare  Instanţa a mai decis ca inculpaţii să plătească prejudiciul, aproximativ 7 milioane de lei, şi a menţinut sechestrele asiguratorii puse pe case, conturi şi autoturisme.

În "Dosarul Transformatorul", Relu Fenechiu, fratele său Lucian Fenechiu şi unul dintre partenerii de afaceri, Bogdan Damian, au fost trimişi în judecată pentru 39 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi 7 acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În total: 46 de infracţiuni.

Combinaţia cu bulibaşa

Ceilalţi trei acuzaţi - Ioan Turbatu, Ion Mărghidan, Petru Andronache- sunt foştii şefi ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, care au avizat achiziţiile frauduloase şi au favorizat firmele din Grupul Fene. Prejudiciul este de aproximativ şapte milioane de lei. Era vorba, în special, de achiziţii de transformatoare electrice vechi, cumpărate ca şi cum ar fi noi. În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că trei dintre firmele controlate de Relu Fenechiu (Fene Grup, Tehnorom şi La Rocca) au cumpărat echipamentele de la Dragoş Stănescu, unul dintre liderii romilor din judeţul Iaşi. Echipamentele erau din anii ’70, dar au fost vândute ca noi şi la preţuri supraevaluate către SISEE Moldova. Bulibaşa a turnat la DNA că i-a avut parteneri de afaceri pe cei doi fraţi Fenechiu şi că "le-a vândut toată marfa de pe stoc". Mai mult, angajaţii acestuia au explicat că transformatoarele erau de la fier vechi. "Lotul" Fenechiu a fost trimis în judecată în iunie 2012. Sentinţele în acest dosar s-au dat pe 30 ianuarie 2014.