Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Transalpina a ajuns la final. Nelu Iordache a primit o nouă lovitură din partea justiției
Dosarul Transalpina a ajuns la final. Nelu Iordache a primit o nouă lovitură din partea justiției

Dosarul Transalpina a ajuns la final. Nelu Iordache a primit o nouă lovitură din partea justiției

Omul de afaceri Nelu Iordache, patronul Romstrade, a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Transalpina.

Curtea de Apel Bucureşti a pronunțat o condamnare la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. Condamnarea la șase ani de închisoare vine după ce la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – Nelu Iordache a fost achitat.

Omul de afaceri a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina. Împreună cu Nelu Iordache în acest dosar au fost trimiși în judecată mai mulți șefi ai CNAIR Craiova.

în prezent, omul de afaceri este în penitenciar, unde execută o altă condamnare definitivă, de 11 ani și 9 luni de închisoare. El a fost condamnat într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

În dosarul „Transalpina„ au mai fost condamnaţi mai mulți foși şefi şi angajaţi ai Direcției Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. Spre deosebire de Nelu Iordache, aceștia au primit doar condamnări cu suspendare.

De asemenea, judecătorii au mai dispus ca Nelu Iordache şi ceilalţi condamnaţi să plătească în solidar către CNAIR suma de 45,7 milioane lei sub formă de daune materiale.

Sursa foto: EVZ

În ce constă Dosarul Transalpina

Nelu Iordache și angajații CNAIR (fost CNADNR) Craiova, Adrian Lumezeanu, Doina Ilie, Delia Nedelcu şi Emil Pană au fost trimiși în judecată pentru o licitație din 2008. Astfel, angajații CNADNR au fost acuzați că au încălcat legea achizițiilor publice în favoarea firmei patronată de Nelu Iordache.

Aceștia au atribuit un contract pentru modernizarea DN 67C Bengeşti – Sebeş pe o porţiune de 148 km (Transalpina) companiei omului de afaceri.

„În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauză diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

Statul a fost prejudiciat cu 4,5 milioane de lei

În perioada 2008 – 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit.

„În urma acestui demers infracţional a fost cauzat CNADNR (CNAIR) un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei.

În acelaşi timp, a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei”, a mai arătat DNA.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.