Dosarul „Țigareta II”, o combinație de securiști, interlopi și politicieni. Nici acum nu se cunosc toate implicațiile

Contrabandă cu țigări. Sursa foto: Pixabay

”Țigareta II” debutează cu o scrisoare anonimă care anunța presa, în aprilie 1998 că un avion cu 4.000 de baxuri de țigări a ajuns pe Otopeni, aeroport militar. În acea zi fostul șef al SPP era arestat alături de câțiva contrabandiști.

Dosarul ”Țigareta II” a fost unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din anii 90. Protagoniștii erau interlopi arabi, oameni din Servicii, Armată, oameni din fruntea statului român. La acel moment traficul de țigări și paguba pe care acesta o crea bugetului de stat era de 2% din PIB.

Transportul care ateriza în aprilie era al doilea de acest gen, pe care colonelul SPP, Gheorghe Truțulescu, îl aducea în țară pentru a fi valorificat. Din rețea ar fi făcut parte și interlopi arabi, dar și vechi cunoștințe ale securității. „Jamal al Atm a fost, ca şi Omar Haissam, ca şi Zaher Iscandarani, unul dintre capii lumii interlope a arabilor din România.

Implicaţi în acţiuni de contrabandă. Jamal Atm, un om deosebit de inteligent, conducea retaurantul Golden Fish care era un soi de paravan” a spus istoricul Marius Oprea. El a mai precizat că la restaurant toată lumea angajată făcea parte din mafia traficului de țigări.

Hayssam și legăturile cu Țigareta II

Iar Jamal ca și Hayssam fuseseră informatori ai vechii securități. Drept urmare rețeaua lor de cunoștințe era vastă și duceea către lumea subternaă a serviciilor secrete care s-a conversat din fosta Securitate, a mai spus istoricul. Potrivit procurorului care a participat la anchetarea cauzei, a fost aproape imposibil de făcut lumină.

Asta pentru că foarte multe informații din dosar apărau pe surse în presă. Pe de altă parte existau oameni care informau presa într-o anumită direcție din dosar, tocmai pentru ca adevărata linie să se piardă. La un moment dat chiar și Gelu Voican Voiculescu a făcut așa ceva la o întâlnire cu junaliștii la PDSR de 1 mai.

Acolo, acesta le-ar fi spus jurnaliștilor că în dosar ar fi fost implicat și fiul președintelui Constantinescu, Dragoș. În sprijinul afirmației sale a fost faptul că Truțulescu a scăpat la un moment dat din mână, în timp ce era anchetat un bilețel pe care era scris numele Dragoș.

O seri de dezinformări menite să protejeze restul participanțilorla traficul de țigări

Nu s-a demonstrat niciodată că fiul președintelui sau consilierul prezidențial au fost implicați în Țigareta II așa cum s-a speculat. ”Au apărut o serie de persoane care au început să arunce aceste acuzaţii la adresa fiului preşedintelui ţării, consilierului prezidenţial”.

A declarat Costin Georgescu, fost director SRI. Practic a urmat o operațiune de dezinformare cu privire la dosar. În cele din urmă Țigareta II a fost trimis în judecată și sentințele definitive s-au dat în 26 februarie 2011. Inculpaţii au primit pedepse care însumat depăşesc 100 de ani de închisoare.

14 ani închisoare, cea mai mare pedeapsă a primit-o comandorul Ioan Suciu, şeful aeroportului militar Otopeni. Truțulescu a primit 7 ani. Cât despre prejudiciu, acesta nu a fost recuperat. Cum de altfel, nici ițele acestui dosar nu au fost pe deplin elucidate.