Dosarul „Șpagă la judecători”. Miliardarul Adamescu credeacă poate cumpăra Justiția ca la tarabă

Unul dintre cei mai bogați și infl uenți români este arestat de o săptămână pentru mituirea a doi judecători. Prin faptele sale, Dan Adamescu a afectat mediul de afaceri, potrivit DNA.

Banii nu pot cumpăra Justiţia, este mesajul transmis de judecătorii de drepturi și libertăți care l-a trimis după gratii pe afaceristul Dan Adamescu (66 de ani), acuzat că a dat mită la doi magistraţi.

Pe podiumul bogaților

Potrivit motivării arestării, miliardarul, care are cetăţenie germană, are în România o „poziție de putere și influență datorată, exclusiv, faimei averii deținută în conturi, un imperiu financiar clădit pe afaceri interesând diverse și importante domenii, inclusiv domeniul media”. Potrivit revistei Capital, „Topul: 300 cei mai bogaţi români”, Adamescu ocupă locul doi și are o avere evaluată la aproximativ 900 de milioane de euro.

„Aceasta este de natură să creeze percepția publică a ideii că, de pe asemenea poziție, poți cumpăra până și Justiția, după bunul plac și în propriul interes, pentru a obține și mai multe avantaje materiale, iar averea deținută apără conduita ilicită și conferă imunitate în fața legii”, au arătat magistraţii.

Adamescu a fost aerstat în urmă cu o săptămână, iar Curtea Supremă a judecat, ieri, cererea sa de cercetare în libertate. Miliardarul este acuzat că a dat şpagă 20.000 de euro judecătorilor Elena Rovenţa şi Ion Stanciu, pentru a influenţa deciziile în două dosare de insolvenţă ale unor companii pe care le controla. „Acuzația adusă inculpatului, de corupție activă a unor judecători sindici, este gravă, faptele comise fiind de natură a aduce, în mod însemnat, atingere principiului fundamental al statului de drept”, au mai explicat magistraţii de ce l-au trimis după gratii pe Adamescu.

Potrivit acestora, faptele miliardarului afectează desfășurarea normală și în condiții concurențiale a mediului de afaceri.

În acest dosar mai sunt arestaţi patru judecători sindici de la Tribunalului Bucureşi: Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, acuzați că primeau șpăgi pentru sentințe favorabile.

Fiul său este implicat

Procurorii DNA au refăcut şi traseul banilor daţi de Adamescu: din conturile firmei Baumeister, în conturile avocatului său, George- Claudiu Dumitru. Banii au ajuns la unul dintre oamenii de încredere ai lui Adamescu, Daniel Onuţe. Acesta este cel care i-a dat mita lichidatoarei judiciare Monica- Angela Borza, omul de legătură cu magistrații Rovența și Stanciu. De întreaga „afacere” ştia şi fiul lui Adamescu, Alexander (33 de ani), cercetat în acest dosar. În prezent,el se află în străinătate.

Acuzaţii: „A luat legătura cu unul dintre martori”

Judecătorii au mai explicat că un alt motiv de arestare a lui Adamescu este acela că miliardarul a încercat să ia legătura cu unul dintre martorii cheie din dosar, Daniela Firestein, director financiar la una din firmele sale.

Frica de DNA

Femeia fusese de faţă la şedinţa în care Dan Adamescu şi fiul acestuia luaseră decizia de a-i mitui pe cei doi judecători. De acest lucru mai știau directorul Daniel Onuțe și avocatul George Claudiu Dumitru, care au dat declarații complete la DNA despre circuitul șpăgii.

„La data de 21 mai 2014, în contextul în care la sediul firmelor care fac parte din grupul condus de inculpat au avut loc percheziţii, acesta a contactat- o, telefonic, pe martoră, care i-a făcut o descriere amănunțită a documentelor ridicate de DNA. În cadrul aceluiaşi dialog, martora a cerut să i se comunice ce are de făcut în continuare «şi cum procedăm? », iar Adamescu a formulat, la rândul său, o întrebare: «La tine nu s-a schimbat nimic, a rămas așa?». Iar mar tora a afirmat: «Eu trebuie să modific declarația...»”, se arată în motivarea deciziei de arestare.

Miliardarul era precaut şi folosea rar telefonul. El a fost interceptat ambiental atunci când a angajat personal avocaţi pentru Firesten. Aceasta trebuia să fie audiată ca martor la DNA şi a însărcinat şoferul să o transporte la Parchet.

Voia informații

„Comportamentul lui Adamescu denotă preocuparea de a afla informații despre anchetă și de a restricționa divulgarea de către martoră a informațiilor din interiorul grupului de firme pe care îl conduce”, a mai motivat Curtea de Apel Bucureşti.

„Nu fac pușcărie pentru el”

Procurorii DNA arată că pe 22 mai 2014, cu prilejul audierii, Dan Adamescu a declarat că nu a dat mită judecătorilor și că nici nu îi cunoaște pe aceștia. Fiul său Alexander nu a fost audiat până în prezent. Ancheta în acest dosar a pornit de la lichidatoarea Monica-Angela Borza, care era omul de legătură cu magistrații corupți. Femeia a acceptat să colaboreze cu DNA și a făcut mai multe denunțuri.

De altfel, ea l-a avertizat despre posibilitatea înregistrării convorbirilor telefonice și ambientale pe care le-ar purta cu Dan Adamescu, exprimânduși indisponibilitatea de a face „pușcărie pentru Adamescu”. Borza a fost înregistrată și atunci când i-a explicat lui Onuțe, în cazul mituirii judecătorului Ion Stanciu, că „pentru ceea ce a plătit Adamescu i s-a rezolvat”.