Dosarul „Șpaga la Curtea Supremă”. DNA: Firma TCE 3 Brazi, controlată de Culiță Tărâță, a fost favorizată de judecătoarea Gabriela Bîrsan

Judecătoarea Gabriela Bîrsan de la ICCJ a fost trimisă în judecată, joi, pentru mai multe fapte de corupţie, alături de colega sa Corina Corbu, un şofer al instanţei, doi avocaţi, un om de afaceri şi doi foşti magistraţi, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit rechizitoriului DNA, având în vedere probele administrate în cauză a rezultat că în perioada martie 2010 – decembrie 2010 inculpata Bîrsan Gabriela Victoria deținea funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

  • Conform dispoziţiilor legale procesual civile Bîrsan Gabriela Victoria a avut responsabilităţi rezultate din dispoziţiile art. 40 alin.2 din vechiul Cod de procedură civilă care prevedeau expres că: ,, preşedintele instanţei va putea cere dosarul pricinii şi să ordone, fără citarea părţilor, suspendarea judecării pricinii, comunicând de urgenţă această măsură instanţei respective” şi obligații rezultate din dispoziţiile art.31 ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ÎCCJ
  • Concret, pe motiv de bănuială legitimă (art.39 alin.2 din vechiul Cod de procedură civilă, în vigoare la data respectivă ) competenţa de soluţionare a cererii de strămutare a unei cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată aparţinea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
  • În temeiul dispoziţiilor art. 40 alin.2 din vechiul Cod de procedură civilă până la soluţionarea cererii de strămutare de către completul de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestit, partea interesată putea solicita suspendarea judecării cauzei a cărei strămutare a solicitat-o în orice stare a pricinii .

 

Suspenda judecata dosarelor

Procurorii arată că în cazul dosarelor având ca obiect litigii de contencios administrativ aflate pe rolul instanţelor de judecată, competenţa soluţionării cererilor de strămutare revenea Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Soluţionarea cererii de suspendare a judecării cauzei a cărei strămutare s-a solicitat, în considerarea dispoziţiilor art. 40 alin.2 din vechiul Cod de procedură civilă, revenea preşedintelui Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În acest context, inculpata Bîrsan Gabriela Victoria, în calitate de preşedintă secţie contencios administrativ şi fiscal a dispus:

  1. suspendarea judecării dosarului: 3128/110/2009, (aflat pe rolul Tribunalului Bacău - Secţia comercială şi de contencios administrativ privind pe SC Your Friend SRL Bacău şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bacău ) până la soluţionarea cererii de strămutare de patru ori în raport cu aceaşi cauză;
  2. suspendarea judecării dosarului: 2595/102/2009, (aflat pe rolul Tribunalului Mureş - Secţia de contencios administrativ şi fiscal privind pe SC TCE 3Brazi SRL Piatra Neamţ şi Consiliul Concurenţei ) până la soluţionarea cererii de strămutare de zece ori în raport cu aceaşi cauză;

DNA arată că prin exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor care decurgeau din funcţia de judecător şi preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, îndeplinind în mod defectuos sau neîndeplinind acte legate de dosarele: 3128/110/2009, 2595/102/2009, încălcând dispoziţii procesuale civile şi de statut funcţional de conducere, a creat un avantaj patrimonial SC Your Friend SRL Bacău şi SC TCE 3Brazi SRL Piatra Neamţ.

  • Aşadar, în perioada martie – decembrie 2010, în calitate de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în mai multe rânduri,cu intenţie, a dispus, în dosarele: 3128/110/2009, 2595/102/2009 suspendarea judecării cauzelor până la soluţionarea cererilor de strămutare, producând un avantaj procesual reclamanţilor.
  • Astfel, modalitatea de suspendare a judecării cauzelor în cele două situaţii a fost dispusă fără solicitarea dosarului pricinii ; într-un dosar a fost dispusă suspendarea judecării pricinii, deşi partea care a formulat cererea de strămutare nu a solicitat suspendarea judecării pricinii până la soluţionarea cererii de strămutare; într-un dosar a fost dispusă suspendarea judecării pricinii, deşi partea care a formulat cererea de strămutare a menţionat expres că a mai fost dispusă în acel caz strămutarea (într-o altă etapă procesuală) .

"Scopul încălcării atribuţiilor de serviciu de către Bîrsan Gabriela l-a constituit faptul că a creat un avantaj patrimonial SC Your Friend SRL Bacău şi SC TCE 3Brazi SRL Piatra Neamţ," acuză procurorii DNA.

  • Pentru societăţile comerciale anterior menţionate şi implicit pentru Societatea de Avocatură Gherbovan Silinescu, respectiv pentru soţii Gherbovan Silinescu, Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu, tergiversarea soluţionării dosarelor prin suspendarea judecării dispusă de către inculpata Bîrsan Gabriela Victoria le-a permis derularea activităţii contrar legii şi neexecutarea unor obligaţii băneşti către bugetul statului, aşa cum vom detalia în cele ce urmează.

Societatea TCE 3 Brazi este una dintre firmele aparţinând holdingului TCE 3 Brazi, companie controlată de omul de afaceri Culiţă Tărăţă şi care administrează Insula Mare a Brăilei.

 

Bani pentru mită la judecătoare

Potrivit probelor DNA, din probele administrate în cauză a rezultat, că în perioada 2010 -2011 inculpata Gherbovan Silinescu Claudia, în calitate de avocat a primit de la SC Romarta SRL şi S.C. Your Friend SRL, prin intermediul cabinetului de avocatură ,,SCA Gherbovan Silinescu,, unde este asociată împreună cu soțul său, avocatul Gherbovan Silinescu Radu, sume de bani, respectiv 113.707,83 lei (echivalentul a 27.000 euro la cursul din anul 2010) și 393.411 lei (echivalentul a 88.576,16 euro), cunoscând că folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenţă ori consultanţă juridică reprezintă doar o disimulare a destinaţiei acestora, în realitate fiind primite pentru a fi însuşite în nume propriu sau folosite pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la spălarea banilor.