DOSARUL SNAGOV: Primarul de 2,5 milioane euro rămâne în arest

Judecătorii instanţei supreme au stabilit că primarul localităţii Snagov, Muşat Apostol, rămâne în arest. În urmă cu cinci zile, Curtea de Apel a decis că edilul poate fi eliberat sub control judiciar.

Apostol, alături de primarul localităţii Jilava, Adrian Mladin, vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman şi finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, sunt în arest preventiv în urma deciziei din 24 decembrie 2011 a Înaltei Curţi. Edilul din Snagov este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în perioada martie - noiembrie 2011, cei patru, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la un denunţător au întocmit un plan parcelar, l-au avizat şi au făcut cadastru, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunţătorul le achiziţionase anterior.

Şpagă de primar de comună Terenurile, în suprafaţă totala de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar şi, deci, nu puteau fi intabulate. Astfel, în calitate de primar al comunei Jilava, Mladin i-a pretins denunţătorului jumătate de milion de euro din care, pe 19 septembrie 2011, a primit 50.000 de euro. Pe 28 iulie 2011, primarul Mladin l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Pretenţii de milioane de euro În contextul în care întocmirea planului parcelar întârzia, a intervenit şi Apostol Muşat care a promis că-l poate influenţa pe Mladin pentru urgentarea documentaţiei. În schimb, i-a pretins denunţătorului, 1.100.000 de euro. Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, primarul Apostol l-a convins pe un alt individ, Ion Scaeţeanu, să întocmească, la notariat, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-ar fi împrumutat pe denunţător cu 1,1 milioane de euro. Într-un final, Scaeţeanu a încheiat contractul de împrumut pe 2.500.000 de euro.

Notari publici, cercetaţi penal În perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene, cercetată şi ea în dosar, l-a ajutat pe Scaeţeanu să obţină 2.500.000 de euro mită de la denunţător, inclusiv să încheie contractul de împrumut fictiv cu denunţătorul. La, rândul său, prin intermediul primarul din Snagov, Gheorghe Roman, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Ilfov, a cerut 100.000 de euro denunţătorului, cu promisiunea că vorbeşte cu directoarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să semneze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava. Eugenia Cuţaru, notar public, l-a ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se garantează darea unor sume mari de bani cu titlul de mită primarilor comunelor Jilava şi Snagov. În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.