Dosarul Roșia Montană. Gabriel Resources cere, din nou, anularea hotărârii curţii de arbitraj

Rosia Montana. Sursa foto: Flickr.com

România. Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer Roșia Montană, a depus o cerere pentru anularea hotărârii Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, pronunțată la 8 martie 2024, în cadrul procedurii sale de arbitraj împotriva României.

Compania solicită și suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României, conform unui comunicat publicat luni de către companie.

Dosarul Roșia Montană. Gabriel Resources vrea anularea hotărârii în favoarea României

După cum a anunțat anterior, majoritatea unui tribunal ICSID a respins cererile de arbitraj ale Gabriel Resources împotriva României și a acordat statului român aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru cheltuieli. Această decizie a fost luată în pofida opoziției ferme a unuia dintre cei trei arbitri implicați. România a obținut astfel un câștig semnificativ în cadrul acestui proces de arbitraj, asigurându-și recuperarea unor costuri legale substanțiale.

Gabriel Resources a depus o cerere de anulare a acestei decizii, invocând motivele prevăzute la articolul 52 din Convenția ICSID. În cererea de anulare, compania argumentează că Decizia arbitrală trebuie anulată din cauza unor defecte fundamentale în constituția tribunalului ICSID. Mai exact, Gabriel Resources susține că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier și prof. Zachary Douglas, nu au îndeplinit cerințele de independență și imparțialitate stipulate de Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod corespunzător relațiile lor cu părțile implicate în caz, inclusiv cu consilierul României.

Rosia Montana. Sursa foto: Flickr.com

Ce argumente aduce Gabriel Resources pentru cererea de anulare în cazul Roșia Montană

Cererea de anulare explică, de asemenea, că decizia majorității cu privire la răspundere este profund viciată în mai multe aspecte care necesită anularea acesteia separat. Printre acestea se numără depășirea evidentă a atribuțiilor prin ignorarea legii aplicabile, multiple abateri grave de la regulile fundamentale de procedură și omisiuni în justificarea deciziilor luate în legătură cu unele dintre cele mai importante aspecte ale revendicărilor prezentate.

Gabriel Resources a angajat o acțiune în anulare în fața Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), unde un comitet ad-hoc format din trei membri va decide asupra validității hotărârii pronunțate împotriva României în cadrul procedurii sale de arbitraj. Compania a solicitat Președintelui Consiliului de Administrație al ICSID să primească o recomandare de la Secretarul General al Curții Permanente de Arbitraj privind selecția membrilor acestui comitet, având în vedere îngrijorările referitoare la conflictele de interese reale și potențiale în cadrul ICSID.

În cererea sa de anulare, conform articolului 52(5) din Convenția ICSID, Gabriel Resources a cerut și suspendarea executării cheltuielilor de judecată care au fost acordate României în cadrul disputei. Această acțiune reflectă eforturile continue ale companiei de a contesta deciziile și de a asigura un proces de arbitraj echitabil și transparent în disputa sa cu România privind proiectul minier Roșia Montană, amplu controversat și împiedicat de ani de zile.

În urma unei cereri de anulare, o suspendare temporară a executării unei hotărâri se acordă automat, la cerere, până când comitetul ad-hoc este constituit. Procesul de anulare conform Convenției ICSID nu reprezintă o contestație a fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, ar duce la anularea deciziei arbitrale în întregime, inclusiv a cheltuielilor de judecată acordate.

Lichiditate şi resurse de capital

Pe 26 aprilie 2024, Gabriel Resources a anunțat intenția de a strânge fonduri de până la 5,575 milioane USD printr-un plasament privat. Ulterior, pe 17 mai 2024, compania a confirmat încheierea unei tranșe inițiale din acest plasament, cu venituri însumând 3,25 milioane USD. Se anticipa că restul plasamentului privat urma să fie finalizat până sau înainte de 3 iulie 2024, însă această prognoză nu s-a materializat conform planului.

În prezent, Gabriel continuă să exploreze opțiuni alternative de finanțare în timp ce menține discuțiile cu investitorii implicați în plasamentul privat. Cu toate acestea, nu există nicio certitudine că compania va obține finanțarea suplimentară necesară într-un interval de timp adecvat pentru a acoperi nevoile sale de capital de lucru și alte costuri asociate cu procesul de anulare la ICSID până în septembrie 2024, excludând sumele rezervate pentru taxele legale asociate cererii de anulare.