Nouă persoane, între care trei medici şi două diriginte de farmacii au fost reţinute marţi de procurorii bucureşteni, în dosarul reţetelor false, care au provocat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.
Schema de fraudarea bugetului Casei de Asigurări de Sănătate, care a provocat prejudicii de 3,5 milioane de euro este revoltător de simplă şi de criminală, în acelaşi timp. Trei medici de renume au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamente. Farmacistul din reţeaua de crimă organizată, primea reţetele fictive de la cei trei medici şi „simula” eliberarea medicamentelor gratuite pentru bolnavii al căror nume figura pe reţetă. În realitate, medicamentele nu părăseau farmacia şi erau apoi vândute, la preţul pieţii, bolnavilor cărora li se spunea la spital că nu mai sunt medicamente.
În paralel cu vânzarea medicamentelor către bolnavii de cancer rămaşi fără tratament, farmacistul cerea banii pentru decontarea reţetei fictive de la Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, Casa de Sănătate ajungea să plătească chiar şi 4.000 de euro pentru o singură reţetă fictivă. Potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, reprezentanţii firmei care deţine lanţul de farmacii „Reţeta” dar şi o cunoscută clinică medicală, ar fi decontat fraudulos, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, aproximativ 8,3 milioane de lei.
Banii încasaţi ilegal ar fi ajuns apoi la membrii reţelei, fapt probat de sumele uriaşe ridicate de procurori în urma percheziţiilor. De la unul dintre medici, politiştii au confiscat 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, iar în vila din Sibiu a Ioanei Vonica, administratora firmei ce deţine lanţul de farmacii, poliţiştii au găsit 560.000 de lei, 5.000 de euro şi 5.000 de dolari. Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, sunt cei trei vizaţi în dosarul reţetelor false.