Dosarul prizelor "Siemens", trimis de trei ori la Curtea Constituţională

O cauză de corupţie "zace" de cinci ani la Tribunalul Bucureşti, împotmolită în 36 de amânări. În plus, judecata a fost suspendată de trei ori, dosarul fiind trimis la Curtea Constituţională unde se află şi astăzi, după un an şi patru luni de la ultima sesizare.

Protagonistul acestui caz este Traian Oprea, fostul director general al Hidroelectrica SA, individ care a cumpărat prize şi întrerupătoare chinezeşti din bazar, inscripţionate în fals cu sigla Siemens, cu un preţ de 38 de ori mai mare decât valoarea reală. Oprea, împreună cu alţi patru foşti directori au fost trimişi în judecată în august 2006, după ce în 2004 au cumpărat fără licitaţie de la firma Enol Group SA produse sub sigla Siemens, contrafăcute, la preţuri de 8 până la de 38 mai mari decât preţul pieţii, suma totală plătită fiind de 20.280.398.519 lei vechi.

Întrerupătoare de 1,8 milioane euro Mai mult, societatea nu avea nevoie de respectivele prize, comutatoare sau siguranţe automate. Calitatea acestora era foarte slabă, de producţie chinezească şi au fost procurate de la tarabe din complexul comercial Dorally din comuna Afumaţi - judeţul Ilfov. Ajutat de câteva firme controlate de interlopi, Oprea a cumpărat prize chinezeşti inscripţionate cu "Siemens" de 1,8 milioane de euro.

Prima sesizare a CCR Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti în august 2006 şi în primele şase termene a fost amânat pentru diferite motive. La al şaptelea termen, judecătorii au respins cererea avocaţilor de restituire a dosarului la DNA, pe motiv că instanţa a fost legal sesizată. Pe 31 mai 2007, dosarul a fost suspendat, fiind trimis la Curtea Constituţională pentru soluţionarea unor excepţii de neconstituţionalitate.

A doua suspendare După aproape trei luni, se întoarce la tribunal, unde continuă să fie judecat. Mai trec şapte termene şi pe 10 aprilie 2008 este din nou suspendat, fiind trimis a doua oară la Curtea Constituţională. După 10 luni, cauza revine pe rolul tribunalului şi este amânată, pe diferite motive: lipseşte un avocat, sau " în vederea administrării probatoriului", ori amânare "pentru imposibilitatea de prezentare a apărătorilor aleşi", "lipsă de procedură cu citarea părţilor", lipsa martorilor etc.

Complet desfiinţat, o nouă sesizare În ianuarie 2010, procesul s-a amânat din nou pe motiv că "acest complet de judecată urmează să fie desfiinţat". După o asemenea joacă de-a justiţia, tribunalul decide să mai trimită o dată dosarul la Curtea Constituţională, pe 18 iunie anul trecut. De atunci, procesul prizelor contrafăcute al directorului Oprea este tot suspendat. Dacă se va continua judecata în acelaşi ritm, cauza are toate şansele să se prescrie, având în vedere vechimea "afacerii" şi acuzaţia de abuz în serviciu.

Propunere salutară În întâmpinarea acestei situaţii absurde, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ) a venit cu propunerea ca din perioada de prescriere a dosarelor să se scadă intervalul în care acestea au stat pe rolul Curţii Constituţionale. " O primă măsură, luată la nivelul Înaltei Curţi, a fost ca perioadele în care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului că au stat la Curtea Constituţională, să nu intre în calculul termenului de prescripţie. Am transmis această decizie cu caracter îndrumător tuturor curţilor de apel", a declarat ieri, Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, într-un interviu acordat pentru www.infocsm.ro. Ea a mai precizat că anul viitor, niciun mare dosar de corupţie de la instanţa amintită nu se va prescrie ca rezultat a acestei măsuri. Din păcate, acestă hotărâre a fost luată numai în cazul proceselor care se judecă la instanţa supremă.

Pe noua lege, dosarul ar fi fost închis  Pe noul Cod Penal (unele voci susţin că trebuie să intre în vigoare anul viitor), pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 15 ani la maxim 5 ani. Astfel, aşa-numitul termen de prescripţie scade şi el proporţional, de la aproape 20 de ani, la maxim 7 ani şi jumătate. Având în vedere că achiziţia produselor contrafăcute s-a efectuat în 2004, rezultă că Oprea şi ai săi directori pot cere închiderea procesului, dacă nu sunt condamnaţi definitiv până atunci, pe motiv că a curs termenul de prescripţie.