În Primărie era o cutumă potrivit căreia, pentru a primi rapid contravaloarea lucrărilor executate, firmele să dea „dreptul”.
Din interceptările procurorilor reiese că mita primită de la firmele contractante era împărțită cu sfințenie între toți actorii implicați în „afacere”. Directorii din Primărie avizau plățile și așteptau, în schimb, să primească partea lor din șpagă. Capul răutăților era Cornel Bogdan Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și fostul șofer al lui Oprescu, Cristan Stanca, zis „Grenadă”, care n-a lipsit de la nici o acțiune de mituire la vila primarului, din Ciolpani.
„Grenadă” vorbea despre directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu, care ar fi avut o regulă veche de a primi șpăgi. „Pe ăla nu-l interesează. Doar știi. Ăla știi ce spune? Păi, ce mă, te-am pus eu să-i bagi pe toți? Eu ți i-am băgat ...[neinteligibil]...A doua, a treia zi vii la mine. Asta e regula… ăla nu stă”, susține într-o înregistrare, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu. Dintre cei patru reținuți, Mircea Constantinescu este și cel mai avut. Astfel, el a declarat că deține tablouri, bijuterii și hărți vechi în valoare de 150.000 de euro și că a împrumutat două persoane cu 65.000 de euro.
Șpăgi pe măsura salariului
Ruxandra Avasiloae Petroi și Florin Șupeală, directorul, respectiv adjunctul Complexului de la Mogoșoaia, au fost reținuți după ce s-au declarat de acord să primească o mită de 70.000 de euro. Când au primit o parte din bani, singura lor grijă a fost aceea de a verifica dacă banii primiți în plicuri sunt împărțiți în mod egal.
Dacă directorul Mircea Constantinescu avea un salariu de 87.000 de lei pe an de la Primărie, Ruxandra Avasiloae a apucat să încaseze numai 14.000 de lei cât a fost directoare. La rândul lui, adjunctul Florin Șupeală avea un salariu anual de 19.000 de lei.
După ce a colaborat cu anchetatorii, Cornel Bogdan Popa a scăpat de propunerea de arestare preventivă astfel încât, în cazul său, s-a cerut arest la domiciliu. La fel au procedat procurorii și față de Romeo Albu, interpusul lui Popa la conducerea unei firme.
Susținut de fiu și de echipa de avocați
Ieri după amiază, primarul Sorin Oprescu a fost vizitat în arest de avocatul său, care a precizat că fiul acestuia urmează să vină în țară și că primarul a dat explicații în fața judecătorilor. „La instanță Sorin Oprescu a dat declarații ample. La acest moment, întreaga echipă de avocați este prezentă aici, fiul lui Sorin Oprescu s-a întors în țară sau urmează să se întoarcă. Toată lumea trebuie să fie adunată în jurul lui Sorin Oprescu. Nu este un om învins, ci un om care trece printr-o situație dificilă”, a afirmat Alexandru Chiciu.
Șeful de la „Cimitire” și „Grenadă” l-au „îngropat” pe primar
De departe, cel mai important pion în afacerea șpăgilor de la Primăria Generală era Bogdan Cornel Popa, actualul șef al Administrației Cimitirelor. Pus și el sub acuzare, directorul din Primărie a povestit tot la DNA. Prin intermediul unei firme conduse de o cunoștință, Albu Romeo, Popa primea mita în contul societății. DNA susține că, din valoarea totală a lucrărilor executate la Complexul Mogoșoaia, adică 17.092.610 de lei, denunțătorii au plătit efectiv către Bogdan Popa o mită de 6.389.226 de lei.
Mai departe, ajutat de un alt interpus, afaceristul Claudiu Bengalici, zis Ben, „spăla” banii lui Popa „căruia îi remitea efectiv sumele intrate în cont, mai puţin un procent de 15% pe care îl reţinea pentru sine”. În 2014, mutat la „Cimitire”, Popa a dorit să continue afacerile cu firma care l-a îmbogățit însă, după un moment de gândire, și-a zis că-și poate acorda propriei firme întreg contractul. De aceea „Ben” a aranjat ca soția sa, care administra formal firma „Delta Construct Invest” să preia lucrările din cimitirile Bucureștiului și apoi să le subcontracteze.
Un alt personaj reținut din anturajul lui Oprescu este Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul șofer al primarului. Reținut și el pentru complicitate la luare de mită, Stanca ar fi cerut de la patru oameni de afaceri, în numai trei luni din 2015, 852.626 de lei. El le-a spus denunțătorilor că banii vor fi transmiși de el primarului Capitalei. Ba chiar a ajuns până-ntr-acolo încât să ceară mita prin virament bancar.
Solomon Wigler și-a smuls barba în timpul procesului
Un alt om din piramida co rupției, Solomon Wigler, fost consilier al primarului Sorin Oprescu, a avut, ieri, termen la Tribunalul București. În luna iunie a acestui an, Wigler a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri. Wigler s-a prezentat la proces „la patru ace”, în costum negru. Avea cămașă albă cu imprimeuri negre în forma unor câini. Înainte de începerea ședinței, consilierul a discutat cu mai mulți avocați și a fost recunoscut de cei din sală. „Ăla în costum a luat șpagă milioane de euro. Se vede după costum că nu e găinar!”, comentau câțiva cetățeni. În timpul procesului. Wigler a fost atent la alte cazuri care s-au judecat. Stresat, și-a smuls firele din barbă și din mustață.
„Până îi crește barba!”
Avocatul Pavel Abraham a depus o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. El a fost vizibil enervat de atitudinea procurorului de ședință care nu a justificat de ce nu este de acord cu înlocuirea măsurii: „Practica europeană spune că fiecare prelungire a arestului trebuie justificată! Trebuie să explicați de ce mențineți această măsură. Prin ce e pusă în pericol ordinea publică? Poate să invocăm situația politică internațională!... Eventual să-l ținem până îi crește barba mai mare!”, a ironizat-o Abraham pe procuroarea DNA. El a mai explicat că Wigler are studii superioare, că a avut o atitudine exemplară, că a colaborat și că recunoscut fapta.
„Am depus eforturi ca dosarul să fie finalizat!”
Ultimul cuvânt în ședință l-a avut, cum era firesc, Solomon Wigler: „Regret faptele, dar îmi doresc puțină clemență, în sensul că am avut o atitudine sinceră. Am depus eforturi ca dosarul meu să fie finalizat în timp record, într-o lună. Am stat și până la ora 19.00 să dau declarații. Sănătatea soției s-a agravat și doresc să îmi salvez căsnicia. Puținul timp pe care îl mai am, doresc să îl petrec cu familia. Regret totul! Asta e! ”. Judecătorul Adgar Laurențiu Dumbravă a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 28 septembrie a acestui an. Solomon Wigler a fost prins în flagrant în 3 iunie a.c., de procurorii anticorupție, în timp ce primea o tranșă de 25.000 de euro din mita pretinsă.