DOSARUL OPRESCU. Administratorul Cimitirelor cerea mită și prin conturi pentru primarul general și directorul economic din Primăria Municipiului București

Potrivit referatului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu propunerea de arestare a membrilor piramidei corupției din Primăria Generală a Capitalei, directorul ACCU, Bogdan Popa, a fost de acord să adune mita de la agenții economici inclusiv prin viramente bancare.

Așa cum informam încă din artocolul anterior publicat în ediția print a Evenimentului zilei de astăzi, în dosarul Oprescu sunt cercetate încă alte nouă persoane. Astăzi, după ce au fost duși la instanță alți cinci inculpați din piramida corupției care macină administrația locală a Bucureștiului, procurorii DNA au făcut publice numele acestora și acuzațiile pentru fiecare.

Astfel, pe lângă Sorin Oprescu, procurorii DNA l-au inculpat și pe Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor și a Crematoriului Uman (ACCU), Albu Romeo, zis  „Romică”, Mircea Octavian Constantinescu, directorul economic din Primăria Generală a Capitalei, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, Șupeală Florin zis  „Sfântu’”, Cristian Stanca, zis „Grenadă”, Claudiu Bengalici, zis „Ben”.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a acestora, se arată că Bogdan Cornel Popa era unul dintre cei care aduna mita de la agenții economici care aveau contracte pe bani publici obținute de la Primăria lui Oprescu.

Mită prin viramente bancare

"Cum denunțătorii nu doreau să-și asume riscuri, POPA BOGDAN CORNEL a fost de acord ca remiterea mitei să se realizeze prin viramente bancare din contul societății denunțătoare în contul unor societăți indicate de POPA BOGDAN CORNEL.Remiterea mitelor și prețului influenței către POPA BOGDAN CORNEL s-a realizat prin viramente bancare, în contul unor societăți conduse tot de el prin intermediul unora din ceilalți inculpați (ALBU ROMEO, zis „Romică”, BENGALICI CLAUDIU, zis „Ben”) sau de terți aflați sub influența unor apropiați de-ai săi ((.....), zis „(.....)’”), în baza unor contracte de subantrepriză fictive (în întregime, în majoritatea cazurilor).

Claudiu Bengalici, un apropiat acuzat de complicitate la spălare de bani

Dintre apropiații prin care POPA BOGDAN CORNEL conducea societățile, respectiv care influențau conducerea societății, BENGALICI CLAUDIU, zis „Ben” și (.....), zis „(.....)’” îndeplineau și rolurile de a scoate apoi cash sumele de bani reprezentând mita (mai puțin un procent de 8,5%-15% care le rămânea) din conturile societăților (de la bancă sau prin carduri) și de a i-o remite lui POPA BOGDAN CORNEL.", se arată în referatul procurorilor DNA.