Fostul președinte al Camerei Deputaților s-a folosit de funcție pentru a obține sume uriașe în raport de veniturile ce i se cuveneau, notează magistratul care l-a plasat pe Bogdan Olteanu în arest la domiciliu, în una din cele trei vile ale acestuia
În declarațiile de avere depuse la BNR, pe numele lui Bogdan Olteanu apare doar vila din Ghermănești, construită în 2014, însă acesta stă în București, într-un cartier rezidențial din nordul Capitalei și are și o casă de vacanță la Bran. Este posibil ca ultimele două imobile să fie puse pe numele fostei sale soții, Cristina Andone, de care Olteanu a divorțat pe vremea când a avut o aventură cu Alina Gorghiu, dar la care, între timp, s-a reîntors. Dar care ar putea fi misterioasa sursă a averii fostului viceguvernator?
Magistrat: susținerea lui Olteanu că nu a luat bani de la SOV e contrazisă de martori, interceptări și documente bancare
Angela Dragne, judecătoare de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a apreciat, în motivarea deciziei prin care l-a plasat pe fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu în arest la domiciliu, că fapta acestuia din 2008 - aceea de a primi 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-și trafica influența pe lângă premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în vederea numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării - e cu atât mai gravă cu cât a fost comisă de la înălțimea funcției de președinte al Camerei Deputaților, pe care a folosit-o pentru a face avere.
FOTO:Fostul viceguvernator locuiește într-un imobil în cartierul Străulești, din nordul Capitalei, aproape de Mogoșoaia FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Motivarea instantei
„Inculpatul a profitat de influența deținută în baza funcției pe care o deținea pentru a obține sume uriașe raportat la veniturile la care erau îndreptățit, ignorând exigențele de etică pe care le presupune calitatea de ales public. Fapta apare cu atât mai gravă având în vedere poziția pe care o deținea inculpatul la momentul săvârșirii statului, cea de președinte al Camerei Deputaților, considerată a treia poziție în ierarhia funcțiilor statului, ceea ce îi permitea să influențeze activitatea a numeroase instituții”, se arată în motivarea deciziei.
FOTO:Bogdan Olteanu deține și un imobil la Bran
Judecătoarea a apreciat că numirea persoanelor în diferite funcții publice de către politicieni în schimbul plății unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, având în vedere că este de natură să ducă la perpetuarea și multiplicarea corupției.„Funcționarii numiți în acest mod sunt stimulați să săvârșească, la rândul lor, infracțiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecința fraudării exponențiale a resurselor care ar trebui să contribuie la dezvoltarea societății”, scrie judecătoarea în documentul citat.
Magistratul a reținut că și în prezent Bogdan Olteanu deține o funcție importantă, cea de viceguvernator BNR, de care s-ar putea folosi pentru a comite fapte similare. Între timp, Bogdan Olteanu a demisionat din această funcție.
Jud. Angela Dragne a respins susținerile apărării lui Bogdan Olteanu, care a invocat faptul că nu există probe care să contureze bănuiala legitimă că acesta a comis fapta de trafic de influență.
„Susținerea inculpatului că nu a avut nicio contribuție în numirea în funcția de guvernator al Deltei Dunării a lui Mihaiu Liviu și nici nu a primit nicio sumă de bani reprezentând comision pentru intervenția avută în această numire este contrazisă de depozițiile martorilor, interceptările convorbirilor telefonice, înregistrările ambientale și documentele bancare”, mai reține judecătorul.
Măsuri de precauție
Din același document reiese și că denunțătorul, Ionuț Adrian Eftime, a fost supus unui test cu detectorul de minciuni, pentru ca anchetatorii să se asigure de veridicitatea celor scrise în denunț.
„Martorul Eftime Ionuț a fost supus unei constatări tehnico-științifice de detectare a comportamentului simulat rezultând că este sincer, astfel încât declarația acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situației de
Circuitul banilor în off-shore-urile lui SOV
Încă din martie 2006, Ionuț Adrian Eftime și tatăl său, sindicalistul Ion Eftime, primesc puteri depline de reprezentare și administrare a companiei offshore IT & Media Production, înregistrată în statul american Delaware, scrie RiseProject. Aceasta este căsuța poștală din conturile căreia provine milionul de euro pe care Eftime Jr. i l-ar fi predat lui Bogdan Olteanu în octombrie 2008, la sediul PNL, după numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Procurorii DNA susțin că sursa inițială a banilor a fost un alt off shore, Demera Investments Ltd., înregistrat în Cipru și folosit de tandemul SOV-Liviu Luca în mai multe afaceri. Circuitul banilor între Demera Investments și IT & Media Production, așa cum îl arată documentele celei din urmă, a presupus mai multe etape de “albire” a banilor. Prima a fost parafată pe 3 ianuarie 2008, prin cooptarea formală a lui Ionuț Adrian Eftime în boardul executiv al unei alte societății offshore (Narfalk Debit Service and Factoring din Cipru). Aceasta s-a angajat să-l plătească pe Eftime cu 400.000 de euro pentru activitatea sa în firmă pe tot anul 2008. Plata urma să fie făcută printr-un off shore diferit – Laveco Group din Noua Zeelandă. O lună mai târziu, pe 20 februarie 2008, Eftime este băgat și în boardul KLG Debit Service and Factoring Limited (Cipru) și primește 600.000 de euro.
Liviu Mihaiu: „După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid
Contactat de EVZ, jurnalistul Liviu Mihaiu (foto) a fost întrebat dacă știa sau nu de înțelegerea dintre Sorin Ovidiu Vîntu și Bogdan Olteanu cu privire la numirea sa în funcția de guvernator al Deltei și dacă avea la cunoștință că s-au dat bani pentru „înscăunarea” lui în respectiva funcție. De asemenea, Liviu Mihaiu a fost întrebat dacă premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, știa de banii luați de Bogdan Olteanu.
Liviu Mihaiu a răspuns că a aflat după înlocuirea sa din funcția de guvernator al Deltei, în 2009, un „zvon că s-ar fi dat bani la partid”, dar că suma a aflat-o în momentul în care a fost chemat în fața procurorilor.
FOTO;Liviu Mihaiu
„Așa cum am spus: am fost intrebat dacă aș accepta funcția, am zis că da, dar numai în anumite condiții. Pe care le-am și enunțat dintr-un început: neamestecul politic sau de afaceri în mandatul meu. Ceea ce s-a și întâmplat. Nu m-a sunat nimeni pentru vreo eventuală intervenție. Nimeni. Era firesc să vreau să mă implic în politica de mediu a ceea ce cred că este cel mai important patrimoniu UNESCO al României, cu experiența pe care o aveam. Ceea ce am și făcut, dacă vă uitați la ceam făcut. Nu știam și nici nu mi-a spus nimeni de vreo eventuală înțelegere cu Olteanu sau cu oricine altcineva. Cu-atât mai mult de vreo „înțelegere financiară” pentru postul meu...După plecarea mea din post, am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA, ca și voi, în zilele noastre. Asta e tot ce știu”, a declarat Liviu Mihaiu pentru EVZ.
Realizările lui Mihaiu
Ca președinte al Asociației Salvați Dunărea și Delta, Liviu Mihaiu se poate lăuda cu: blocarea construcției canalului Bâstroe și aducerea problemei pe masa Ministerului de Externe al României și a Comisiei Europene; interzicerea vânătorii în Delta Dunării; interzicerea pescuitului la sturion pe zece ani (2006-2016); introducerea Regulamentului de Urbanism și construcții în Delta Dunării.