Republica Moldova, Ancheta internă inițiată de Ministerul Afacerilor Interne privind scandalul de corupție în care au fost implicați mai mulți angajați ai Biroului Interpol Moldova, inclusiv șeful acestuia Viorel Țentiu, este pe ultima sută de metri.
Rezultatele investigației vor fi anunțate săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
„Rămâne de competența Biroului central Interpol să vină sau nu în Republica Moldova”, susține Adrian Efros
Potrivit Moldova1, ministrul Adrian Efros a precizat că toate informațiile relevante au fost transmise și Biroului central Interpol. Doar că nu este clar dacă experții de la Lyon vor veni să facă un audit la oficiul din țara noastră.
„Haideți să avem finalitate pe anchetă. Ulterior vom veni cu o comunicare foarte clară. Cine și ce a admis. Care vor fi sancțiunile și care vor fi pașii următori pentru a remedia acele probleme. Noi le-am pus la dispoziție toată informația care a fost solicitată. Deja rămâne de competența lor să vină sau nu în Republica Moldova. Nu putem insista”, a declarat Adrian Efros.
Notificările Roșii, cauza dosarului Interpol
La începutul lunii iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat despre o presupusă schemă prin care un grup de persoane, inclusiv funcționari publici de la noi, primeau mită de milioane de dolari pentru a șterge notificările roșii emise de Interpol. Acestea semnalează infractorii căutați la nivel internațional.
Atunci, au fost efectuate peste 30 de percheziții, iar șase persoane au fost reținute, printre care și șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu. În urma acestui scandal, șapte angajați ai Biroului Interpol din Republica Moldova au fost suspendați din funcție pe durata anchetei interne.
Viorel Țentiu este acuzat în acest dosar de luare de mită, pentru împiedicarea publicării de către Interpol a Notificărilor Roșii. Astfel, cel puţin 20 de infractori din întreaga lume, care erau daţi în urmărire internaţională, ar fi reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului. Acest lucru a fost posibil prin intermediul schemei de corupție transfrontaliere din care ar făcea parte și șeful Interpol Moldova.