Dosarul Mineriadei: Victimele de la sediul Ministerului de Interne au fost împușcate în ceafă

Recizitoriul întocmit în dosarul Mineriadei arată că Velicu Valentin Mocanu și Mitriță Lepădatu, care au murit în seara zilei de 13 iunie 1990 la sediul Ministerului de Interne, ar fi fost împușcați în ceafă.

"Prima victimă a fost Mocanu Velicu Valentin (25 de ani) care, în jurul orelor 19,15 — 19,20, în timp ce se afla în zona Ministerului de Interne, mai precis pe carosabilul dintre clădirea ministerului și părculețul din fața acestuia, a fost împușcată mortal în ceafă, decesul fiind constatat la ora 19,40, la Spitalul de Urgență. (...) În jurul orelor 20,00, în zona din fața intrării în Casa de Cultură a Ministerului de Interne a fost împușcată mortal victima Lepădatu Mitriță (25 de ani). (...) Victima Lepădatu Mitriță a fost împușcată în ceafă (cervical stânga) cu un glonț de calibru 7 — 8 mm, posibil 7,62 mm", se arată în rechizitoriul citat de Agerpres.ro.

Nu s-a putut însă stabili cu exactitate dacă cele două peersoane au fost împușcate de militarii aflați în dispozitiv la intrarea numărul 2 a Ministerului de Interne. Martorii au susținut că cei doi bărbați au fost găsiți căzuți la o distanță mai mare decât cea la care ar fi putut ricoșa gloanțele trase de militari.

Pe lângă Mocanu și Lepădatu, o altă persoană a fost rănită prin împușcare. Aceasta a fost transportată la Spitalul Floreasca cu răni la un braț și la un picior.

"S-a stabilit că deschiderea focului de avertisment, cu muniție de război, a fost ordonată de gen. Andrița Gheorghe, adjunct al ministrului de Interne și cel mai mare în grad și funcție dintre ofițerii aflați în acel moment în sediu. (...) Focurile au fost executate pe rând și prin rotație, în serii scurte 'foc cu foc', în plafoanele de la intrările în aceste holuri, pe direcție oblică la 600, doar atunci când manifestanții atacau porțile cu violență deosebită", se menționează în rechizitoriu.

Anchetatorii nu au reușit să îi identifice pe cei care au făcut uz de armă și nici numărul de cartușe care au fost trase.

"Trebuie precizat că, având în vedere timpul scurs de la evenimentele din iunie 1990, precum și faptul că la vremea respectivă nu au fost realizate activitățile de cercetare absolut necesare în astfel de situații (...), nu s-a reușit identificarea certă a persoanelor care au executat focurile de armă și acest lucru nici nu mai este posibil. De asemenea, singura referire la numărul de cartușe trase în data de 13.06.1990 din sediul Ministerului de Interne aparține gen. Andrița Gheorghe într-o notă întocmită de acesta la data de 27.09.1990 cu unele precizări solicitate de Comisia parlamentară pentru cercetarea evenimentelor din 13 — 15.06.1990, în care a menționat faptul că pentru salvele de avertisment trase în interiorul sediului ministerului, numai în momentele în care s-au forțat porțile de intrare, s-au consumat 130 de cartușe", se precizează în documentul citat.