Toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani, iar din moment ce obţin aceste poziţii ei devin "părţi active ale mecanismului de recuperare a sumelor", a declarat, în faţa procurorilor DNA, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu.
Afirmaţia a fost făcută în contextul audierilor din dosarul "Microsoft" şi apare în rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată, potrivit mediafax.ro
"Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracţiune, dar pot confirma adevărul, că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat. Odată cu primirea acestor funcţii, politicienii devin părţi active ale mecanismului de recuperare a sumelor. Mai precis în momentul în care primeşte o funcţie publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansate de el şi de partid sau de alţii în campania electorală", a spus Gabriel Sandru.
Fostul ministru a adăugat că unii dintre politicieni îşi administrează singuri "mecanismele de recuperare". Mai exact, susţine Sandu, unii dintre miniştri "organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de livrare a acestora".
"Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii. Eu aveam de adus la partid circa cinci milioane de euro, am avansat aceşti bani din fonduri personale, legale, şi le-am recuperat parţial. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu suma de patru milioane de euro. Ştiind că nu dispun de această sumă Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei cu firma susţinută de Claudiu Florică şi, în contrapartidă, ei să plătească la partid două milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte două milioane de euro", a explicat Gabriel Sandu.
Fostul ministru a adăugat că, întrucât a insistat în realizarea unei proceduri de achiziţie de tip licitaţie internaţională şi a impus obligativitatea prestării a 50.000 de ore de consultanţă, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan i-au recomandat să se "înţeleagă" cu Claudiu Florică.
"În aceste condiţii şi având în vedere că efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorală din bani proprii, am decis să accept de la Claudiu Florică suma propusă, respectiv 2,7 milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez la acest moment la suma de cinci milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro", conform declaraţiei lui Gabriel Sandu.
Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, pentru fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani.