Dinu Pescariu și Claudiu Florică, au fost audiați la DNA în dosarul „Microsoft 3”, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres. Anchetatorii au extins cercetările, iar firma Microsoft a fost pusă sub acuzare. Infracțiunile sunt foarte grele: spălare de bani, dare de mită, trafic de influență, susțin, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, surse judiciare.
Dosarul Microsoft ia o turnură explozivă. După ce procurorii au trimis în judecată primul lot de inculpați în dosarul Microsoft 1 și au extins cercetările în cazul Microsoft 2, Mihael Mocanu Iorga a vorbit, după excluderea sa din DNA, că cea care a făcut mai multe diligențe pentru ca firma Microsoft să nu facă obiectul unor cercetări era chiar șefa procurorilor anticorupție, Laura Codruța Kovesi.
Pe de altă parte, surse judiciare ne-au declarat că oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au făcut mărturii complete despre traseul banilor.
Pescariu și Florică, puși sub acuzare
Pe 10 aprilie, DNA i-a pus sub acuzare pe Dinu Pescariu și Claudiu Florică, reprezentanți ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
În acest dosar mai sunt cercetați Ion Adrian Stănescu și Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor, Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, precum și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor.
Conform DNA, faptele au fost comise în contextul în care, în luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislației în vigoare, decât prin organizarea unei licitații publice.
„În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con- Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro”, susțin procurorii.
Prejudiciul din dosar se ridică la 51.396.344 de euro, reprezentând diferența dintre suma plătită de minister și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.
Procurorii se fac că lucrează de teama MCV
Omul de afaceri Dragoș Rișcanu (foto), cel care a declanșat scandalul Microsoft, a spus, în exclusivitate pentru Evenimelul Zilei, că faptul că dosarul Microsoft ia această amploare este un semn că începe să se schimbe ceva foarte important în „sistem”.
„În iulie 2016, fostul președinte al Comisiei Europene, Manuel Barroso, a fost angajat la Goldman Sachs, considerată firma care conduce lumea. Acest lucru a stârnit un scandal la nivel European. Mai multe persoane au făcut sesizări, plângeri. Știu că doamna Laura Codruța Kovesi era susținută de domnul Barroso, un apropiat al Monicăi Macovei. Mai știu că eu, ca parte în această cauză, am avut de-a lungul timpului mai multe solicitări făcute anchetatorilor despre diverse aspecte procedurale. Atunci dosarul era la doamna magistrat Mihaela Iorga Moraru.
Mai știu că în urma corespondenței mele cu cei de la Uniunea Europeană și de la OLAF am aflat că era o decizie, din 25 august 2015, prin care dosarul Microsoft trebuia finalizat. Înțeleg că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a fost obligată de apropierea raportului MCV să ia decizii. Mai știu că în SUA, în februarie – martie 2016, o comisie din Parchetul lor i-a chemat la audieri pe foștii șefi din Microsoft, cei care știau de șpagă și care se fac vinovați de fapte de corupție, pe Ovidiu Artopolescu, Silviu Hotăran și am auzit și de Sorin Bulancea, dar nu am această confirmare. Aceștia sunt cei care în 15 aprilie 2004 au semnat contractul 115/RO, cel care confirmă șpăgile de milioane