Afaceriștii Claudiu Florică și Dinu Pescariu, puși sub învinuire. Președintele trebuie să decidă dacă va fi cercetat fostul ministru Gabriel Sandu
Norocoșii” denunțători din dosarul Microsoft, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, au dat, ieri, declarații în noul dosar, „Microsoft 3”. Ei sunt cercetați penal de procurorii DNA și, conform unui comunicat remis presei, Claudiu Florică a fost pus sub control judiciar alături de alte patru persoane. La ieșire, fostul șef al Fujitsu era să provoace un accident. Totodată, DNA a trimis procurorului general al României o cerere care va ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru a aproba urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Sandu. Până acum, Iohanis a acceptat toate cererile de acest fel.
Prejudiciu: 51 de milioane de euro
Claudiu Florică a stat mai bine de o oră la DNA, la ieșire, acesta refuzând să spună dacă a dat declaraţii în dosarul „Microsoft 2” (dosarul privind pe cei 9 miniștri pentru care s-au obținut avize de cercetare încă de acum 2 ani) sau dacă procurorii l-au chemat într-un alt dosar. După ce a ieșit din sediul DNA, Claudiu Florică nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliștii, el trecând strada în fugă, pentru a intra în curtea unui imobil de vizavi, unde are locuinţa. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA l-au chemat pe Claudiu Florică pentru a-i aduce la cunoștinţă că este suspectat într-un nou dosar, „Microsoft 3”. Acesta a fost pus sub acuzare, în 21 noiembrie 2016, și în dosarul „Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA au dispus, ieri, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de omul de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu și pentru doi foști și actuali directori ai Ministerul Comunicațiilor și So cietății Informaționale (MCSI), Ioan Stănescu, Andrei Săvulescu și Călin Tatomir, director Microsoft. Conform magistraților, Dinu Pescariu și Claudiu Forică au vorbit în mai multe rânduri cu ministrul Gabriel Sandu și prin intermediul celor care lucrau în Direcție i-au plătit ministrului peste 2 milioane de euro, pentru încheierea unor noi contracte pentru licențe software. Valoarea totală a contractului, reprezentând suma ce trebuia plătită de minister, era de 90.182.344,76 euro. Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de MCSI (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Stănescu Ion Adrian, Săvulescu Andrei, Sandu Gabriel, Florică Claudiu Ionuț, Pescariu Dinu Mihail și Tatomir Călin.
Ajutați de demnitari
Pe de altă parte, în noiembrie 2016 au mai fost puși sub acuzare în „Microsoft 2” Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu, foști directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz în serviciu. În aceeași zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, în dosarul „Microsoft 2”, de abuz în serviciu. Cererea DNA în cazul deputatului Bejinariu este în prezent la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. În 12 decembrie 2016 au fost puși sub acuzare foștii miniștrii Dan Nica, Alexandru Atha nasiu și Adriana Ţicău, în cazul lui Nica și Athanasiu.