Dosarul lui Miron Mitrea, studiat pe îndelete de finul Nicolicea

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a consultat ieri, la parlament, dosarul naşului său de cununie Miron Mitrea.

 Mai mult, deputaţ ii-jurişti spun că dosarele ar putea fi văzute chiar de Miron Mitrea şi Adrian Năstase cu toate că, potrivit legislaţiei în vigoare, înaintea urmării penale, datele din dosare sunt confidenţiale.

Mai mult, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon, a lăsat să se înţeleagă care va fi verdictul comisiei, afirmând că parlamentul va face dreptate în privinţa dosarelor. Lupul, paznic la oi Cei şapte raportori care se ocupă de dosare aveau ieri programată o şedinţă, dar, la ora 12.00, în sala în care urma să fie studiat dosarul lui Miron Mitrea erau prezenţi doar doi parlamentari: Dragoş Ujeniuc (PNL), membru al subcomisiei, şi deputatul PSD Eugen Nicolicea, care, deşi nu este membru în subcomisie, a consultat nestingherit documentele. Nicolicea a susţinut că îi ţine locul colegului său de partid Florin Iordache.

Lucian Bolcaş (PRM) a susţinut că demersul lui Nicolicea este acoperit de regulament: „Orice deputat poate să fie înlocuit pe baza unei delegaţii“.

Finul lui Mitrea a explicat pentru EVZ rostul prezenţei sale: „Normal că am consultat dosarele, dar nu pot să fac nicio declaraţie despre conţinutul lor. Potrivit procedurii, nimeni nu poate să vadă dosarele de unul singur. Or, eu tocmai acest rol neplăcut l-am avut, să fiu de serviciu, să fie cineva în permanenţă cu documentele în momentele în care alţi colegi vor să consulte dosarul“.   Năstase şi Mitrea, invitaţi să ceară accesul la dosare Cu toate că, în urmă cu câteva zile, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis că Adrian Năstase şi Miron Mitrea nu pot avea acces la propriile dosare, raportorii au declarat ieri cu totul altceva. Deputatul PRM Lucian Bolcaş a susţinut că cei doi au această posibilitate, dar nu au depus nicio cerere în acest sens.

La aceeaşi întrebare, Sergiu Andon a lăsat să se înţeleagă faptul că ar accepta şi el accesul celor doi la propriile dosare dacă vor dori să voteze în plen raportul de avizare sau nu a începerii urmăririi penale împotriva lor.

Întrebat despre prevederile Codului de Procedură Penală, care interzic ca dosarul să fie văzut înainte de începerea urmăririi penale, Andon a spus că „parlamentarii ar trebui să nu aibă drepturi mai multe“, dar că fiind creată această procedură, deputaţii au mai multe drepturi. Andon: „Dosarul este plictisitor“ De altfel, Andon susţine că studierea dosarelor nu ar crea vreun avantaj învinuiţilor: „Eu vă spun, după ce am intrat destul de adânc în ele, că nu sunt secrete în dosare care să primejduiască ancheta“.

Despre dosarul lui Mitrea (singurul pe care deputaţii l-au studiat până acum), Andon a spus că este „un material plictisitor“, nicidecum „un roman poliţist“. „Am fost adversarul acestei proceduri de a trece dosarul pe la parlament, dar încep să zic că tot răul e spre bine. Adică s-ar putea să fie folositoare sub aspectul dreptăţii trecerea pe la parlament“, a adăugat deputatul PC.