Procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare are termen astăzi la Tribunalul Bucureşti. Dosarul este pe rolul instanţelor din decembrie 2008, şi a ajuns aici după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. În cazul în care Dan Voiculescu va fi reales în Parlament, procesul se mută din nou la Curtea Supremă.
UPDATE ora 14.45 Dan Voiculescu s-a sfătuit câteva minute cu avocatul său şi a părăsit Tribunalul Bucureşti, ghidat de badigardul său.
UPDATE ora 14.40 Judecătorul, în replică, i-a spus avocatului că Ministerul Agriculturii rămâne parte civilă în dosar, pentru că aşa a decis Înalta Curte de Justiţie. Pentru a lua la cunoştinţă de obiecţiunile depuse de cei trei acuzaţi, Tribunalul a amânat dosarul la data de 5 decembrie 2012.
UPDATE ora 14.35 Unul dintre acuzaţii din dosar, Sorin Pantiş- fostul ministru al Comunicaţiilor a depus mai multe obiecţiuni la raportul de expertiză, realizat atunci când dosarul era la Curtea Supremă.Un alt acuzat a cerut instanţei să trimită o adresă la ADS în care instituţia să arate explicit dacă se mai constituie parte civilă în dosar. Alţi doi inculpaţi au depus obiecţiuni la raportul de expertiză. Din prima bancă, Dan Voiculescu dă aprobator din cap.
UPDATE ora 14.25 Dan Voiculescu s-a aşezat în prima bancă din sala de judecată. El a dat mâna cu ceilalţi acuzaţi din acest dosar şi a răspuns "prezent" pentru prima dată la apelul instanţei. Ministerul Agriculturii are un consilier în sala de judecată, dar Administraţia Domeniului Statului nu a trimis pe nimeni să reprezinte interesele. Avocatul ministerului a depus un răspuns parţial privind prejudiciul în cauză. Dan Voiculescu este atent la fiecare detaliu avocăţesc care se discută în sală. El se consultă în permanenţă cu avocatul său.
UPDATE ora 14.15 Omul de afaceri Dan Voiculescu s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti pentru prima dată în acest proces. În timpul anchetei, el a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor DNA. Este îmbrăcat în costum bleumarin şi fără cravată.
La ultimul termen de judecată, din 10 octombrie 2012, procesul a debutat cu o serie de întrebări. În primul rând, niciun jurist de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi nici de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu a fost prezent în sala de judecată, fapt remarcat şi de judecătorul cauzei. În faţa acestei situaţii, magistratul Marino Marin Constantin a cerut, printr-o adresă MADR şi ADS să precizeze dacă sunt sau nu parte civilă în procesul ICA, dosar cu o miză de 60 milioane de euro.
La cererea lui Vlad Nicolae Săvulescu, inculpat în dosar, judecătorul a fost de acord, în sensul că trebuie clarificat actul depus de ministerul Agriculturii la termenul anterior. Documentul cu pricina este o adresă prin care MADR susţine că nu recunoaşte un contabil care a făcut o expertiză în dosar deoarece nu are niciun contract semnat cu respectivul specialist.
"Capcana" lui Băsescu
În aceste condiţii, diminuarea sau chiar anularea prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul ICA cerută de un director din minister nu este deloc clarificată, aşa cum au susţinut Victor Ponta şi Daniel Constantin pe 20 iulie 2010 când au declarat că au dejucat "o înscenare" a lui Traian Băsescu. Avocatul lui Săvulescu a cerut ca ministerul Agriculturii să "edifice temeiul juridic în cauză. Ministerul este într-o eroare de drept, atâta timp cât preţul vânzării unui obiectiv nu se varsă la bugetul ministerului Agriculturii ci la bugetul ministerul Finanţelor Publice". În aceleşi timp, acelaşi avocat a cerut Săvulescu să fie din nou audiat, având în vedere că s-a schimbat instanţa de judecată în urma demisiei din funcţia de senator a lui Dan Voiculescu, judecat în acest caz.
Judecătorul dosarului are dubii
La rândul său, avocatul lui Sorin Pantiş a cerut ca mai întâi să se stabilească dacă ministerul Agriculturii sau MFP este îndreptăţit să încaseze prejudiciul. În acest context, judecătorul a precizat că "o parte din chestiuni sunt lămurite, cadrul procesual este lămurit. Dacă eu ca judecător am nişte dubii, asta-i altă discuţie. Statul român este reprezentat de ministerul Finanţelor, nu de ministerul Agriculturii", a concluzionat Constantin. În acest sens, a dispus efectuarea unei adrese către "MADR şi la ADS să ni se comunice în bază cărei hotărâri de Guvern ministerul s-a constituit parte civilă şi ce destinaţie au avut sumele de bani încasate în urma contractului de vânzare - cumpărare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)". Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 7 noiembrie când, în funcţie de răspunsurile primite, vor stabili exact cine sunt, dacă sunt, păgubiţii din acest dosar.
"Supremii" au judecat fără probleme
Acestă chestiune este ciudată mai ales că patru ani cât s-a judecat la instanţa supremă, trei judecători nu au pus problema celui care a avut de pirdut din privatizare, atâta timp cât pe listă apărea ca păgubit atât MADR cât şi ADS. Faţă de lipsa consilierilor juridici ai ministerului şi ai agenţiei din sala de judecată, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în urmă cu câteva zile: " Precizez în legătură cu Institutul de Cercetări Alimentare că în 4 ani, până la numirea mea în funcţia de ministru, nici măcar un jurist din cadrul Ministerului Agriculturii nu s-a prezentat la nicio acţiune în instanţă să apere acest minister. Prima dată s-a întâmplat atunci când am fost numit ministru al Agriculturii. Procesul la care faceţi referinţă este pe rolul instanţei şi, dacă dumneavoastră v-aţi obişnuit să intervină cineva în proces, vă spun cu sinceritate că este rolul instanţei să judece într-o direcţie sau alta". La termenul de azi, nu a fost niciun jurist prezent în sală.
Istoric
La sfârşitul lunii iunie, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut instanţei supreme declinarea dosarului său privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare la Tribunalul Bucureşti, după ce le-a înmânat judecătorilor hotărârea publicată în Monitorul Oficial care atestă că Voiculescu nu mai este senator. Voiculescu şi-a depus demisia din funcţie, începând cu data de 25 iunie. La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Prejudicul total a fost stabilit la 60 milioane de euro.
CITEŞTE ŞI:
- DECLARAŢIE DE AVERE. Cristiana Anghel, învăţătoarea care a făcut greva foamei, a încasat 3.000 de euro de la trustul lui Dan VoiculescuGabriela
- Firea declară cadouri de nuntă de 165.000 de euro, după achitarea evenimentului
- Generalul penal a fost şeful lui Dan Voiculescu
- EDITORIAL "Nu ne vindem ţara". S-o lăsăm pe mâna lui Felix şi a colegilor săi securişti
- OPINIE Paradoxul Felix: securiştii prosperă, victimele sunt condamnate
- Ioan Rus, despre Dan Voiculescu: Să ne lase cu ideile lui. VISELE EROTICE trebuie stopate
- Dan Voiculescu recunoaşte că a colaborat cu Securitatea!