După mai bine de 12 ore, magistrații Curții de Apel București au decis, aseară târziu, să reia procesul astăzi, la ora 10.00. Disperați, avocații au apelat la toate tertipurile, inclusiv dubla recuzare. La rândul lor, procurorii au solicitat instanței de judecată majorarea pedepselor. La termenul de astăzi au fost chemați toți inculpații din dosarul ICA.
Ședință de judecată fără precedent la Curtea de Apel București în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) – Dan Voiculescu. Aseară, în jurul orei 22.00, completul de judecată format din magistrații Camelia Bogdan și Mihai-Alexandru Mihalcea a anunțat că la termenul de astăzi sunt chemați toți inculpații și avocații își vor prezenta pledoariile finale.
„Afară este cod roșu”
Principalul acuzat din acest dosar, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, dar procurorii DNA cer 10 ani de închisoare. Anunțul judecătoarei i-a revoltat pe avocații acuzaților. „Ne judecăm de la ora 11.00, dați-ne un nou termen de judecată, chiar și mâine, să ne putem pregăti. Afară este caniculă, este cod roșu de căldură. Nu mai putem suporta”, au spus avocații. Anterior, Mateuț a recuzat-o pe Camelia Bogdan, dar cererea a fost respinsă ca fiind inadmisibilă.
Avocatul a explicat că în acest dosar ar fi trebuit discutate, înainte de a rămâne în pronunțare, alte măsuri: schimbarea încadrării judiciare, legea mai favorabilă și contestațiile la sechestrele puse pe imobile și acțiuni. „Nu este normal ca judecătorul care a pus sechestrul să fie și cel care judecă contestația,” a spus apărătorul. Judecătoarea l-a contrazis și i-a explicat prevederile noului Cod Penal.
Anterior acestui moment, instanța a respins aproximativ 40 de cereri de probatorii cerute de Dan Voiculescu și ceilalți inculpați: expertize, audieri, reaudieri de martori, adrese de la instituții publice etc. Mateu/ a cerut să fie audiați și șeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, și foștii miniștri ai Agriculturii Ilie Sârbu și Dacian Cioloș, dar solicitarea a fost fost respinsă. Printre probele respinse au fost unele care au stârnit hazul celor din sală. Fostul ministru al comunicațiilor, Sorin Pantiș, a cerut audierea ministerului Agriculturii. „Nu putem audia o instituție, se respinge ca inadmisibilă”, a spus Camelia Bogdan.
În cadrul termenului de ieri, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a ridicat și o excepție de neconstituționalitate și cerea trimiterea dosarului la Curtea Europeană de Justiție.
Terenurile, gaj pentru credite bancare
Dan Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Ieri, la audieri, Sorin Pantiș a declarat căo parte din terenurile ICA au fost puse gaj pentru un credit de 40 de milioane de euro,bani folosiți pentru afacerile media ale mogulului. În nenumărate rânduri, angajații Mircea Badea și MihaiGâdea se lăudau că trustul Intact este profitabil și că trăiește din publicitate.
Complicii au primit pedepse mai mari
Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.
„Dacă e vorba de o condamnare, îmi iau hainele și mă duc”
Dan Voiculescu a plecat, ieri, în jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel București, motivând că se duce la IPJ Ilfov pentru că trebuie să respecte decizia controlului judiciar, dispus în cazul său, în dosarul șantajării unor oameni de afaceri.
La plecare, el a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni să fie ultimul. „Eu, să știți, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus și dacă e vorba de o condamnare de către instanță, îmi iau hainele și mă duc, nu-i nicio problemă”, a replicat mogulul. Surse judiciare au precizat, însă, că el a fost anunțat că nu trebuie să meargă la Poliție, și ieri, chiar în timpul judecării dosarului ICA.
„S-a prezentat la Poliția Ilfov și a semnat de luare la cunoștință. A plecat și a zis că merge la birou. Nu s-a întors în sala de judecată”, au precizat aceleași surse. (Petrișor Cană)