ULTIMUL TERMEN în dosarul „Gala Bute”. Denunţătorul Elenei Udrea: „Nu pot să spun exact ce se întâmpla dacă nu plăteam suma” UPDATE
Editura Evenimentul si Capital

ULTIMUL TERMEN în dosarul „Gala Bute”. Denunţătorul Elenei Udrea: „Nu pot să spun exact ce se întâmpla dacă nu plăteam suma” UPDATE

Autor: | | 7 Comentarii | 22420 Vizualizari

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc ultimul termen în dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. La acest termen a fost audiat Adrian Gărdean, denunțătorul Elenei Udrea. Pronunţatea, stabilită pentru data de 23 mai.

UPDATE: Procurorii DNA au cerut miercuri, la Instanţa supremă, sporirea pedepselor primite de Elena Udrea şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obeja, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi.

Anchetatorii au solicitat, totodată, condamnarea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, achitat de instanţa de fond pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Cu privire la Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Marius Botoroagă, condamnaţi cu suspendare în primă instanţă, procurorul a cerut stabilirea de pedepse cu executare. La începutul dezbaterilor, preşedintele completului de judecată a informat că pronunţarea în acest dosar va fi anunţată peste două săptămâni.

La termenul trecut, instanţa a respins o cerere depusă de avocaţii Elenei Udrea privind audierea acesteia prin videoconferinţă din Costa Rica. Tot atunci, avocaţii au invocat că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, însă susţinerile apărătorilor nu au fost probate prin documentele depuse la dosar.

Adrian Gărdean: Nastasia Gheorghe a spus că trebuie să plătesc suma de 3 milioane de lei cu titlul de sponsorizare pentru Gala Bute. Mi-am dat acordul inițial, ulterior am avut o discuție. Nastasia a spus că mă va contacta cineva, Rudel Obreja sau cineva din partea acestuia. Cred că în toamna anului 2011 am avut două întâlniri cu Obreja la sediul Aviației Utilitare din Băneasa.

Am discutat cu avocatul și a spus că nu e ok să sponsorizăm un eveniment care a trecut deja. Rudel Obreja a prezentat un contract care trebuia încheiat cu SC Termogaz Company și altă firma pe care nu mi-o amintesc, firma lui. Era un contract în alb practic.

La data la care m-am întâlnit cu Obreja evenimentul avusese loc cu șase luni în urmă. În urma discuției cu Bogdan Costas am ajuns la concluzia că putem sponsoriza un eveniment ulterior, o altă gala de box. S-a încheiat un contract de publicitate în valoare de 3 milioane de lei, sumă plătită.

Orice contract de publicitate e util, dar ăsta era exagerat în raport cu beneficiile ulterioare ale publicității. Am fost de acord cu suma propusă de Nastasia și am adus la cunoștință fratelui meu, Gardean Miron. Între Termogaz și firma lui Obreja nu au mai existat relații. Nu pot să spun exact ce se întâmpla dacă nu plăteam suma. Termogaz probabil că nu ar fi primit la timp sumele pentru lucrările la domeniul schiabil.

În legătură cu Elena Udrea: în primăvara anului 2011 am avut o singură discuție cu Elena Udrea în care mi-a sugerat că va fi nevoie de sponsorizări. Când am discutat cu Udrea erau în derulare lucrările pentru domeniile schiabile Lupeni și Petroșani, câștigate de SC Termogaz.

Avocat: Care a fost implicarea Elenei Udrea în încheierea contractului dintre Romgaz și firma lui Rudel Obreja?

Adrian Gardean: Direct nu cunosc să fi avut vreo implicare.

Judecător: Dar indirect?

Gărdean: Păi nu știu nici indirect. De la Nastasia știu că este o problemă a doamnei Udrea legată de sponsorizarea Galei Bute.

(Martorul a fost întrebat dacă e adevărat că Elena Udrea nu voia ca el să se implice în activitatea ministerului, având în vedere că e omul lui Taticeanu. Curtea respinge întrebarea)

Avocat: Ați fost cu elicopterul la Borsec cu Gheorghe Nastasia, Sorin Munteanu și Ștefan Lungu?

Gărdean: Eu i-am așteptat la Borsec. Eu nu cred că am zburat, pentru că elicopterul avea patru locuri.

Avocat: Știați că banii vor ajunge la Elena Udrea? (Curtea respinge întrebarea)

Avocat: V-a spus Nastasia că banii vor ajunge la Elena Udrea? (Curtea respinge întrebarea)

Avocat: Cât a durat discuția de la Bușteni cu Elena Udrea?

Gărdean: Câteva minute, respectiv 2-3 minute.

Avocat: Având în vedere că Udrea nu voia să fiți implicat, cum a decurs discuția? Pur și simplu v-ați prezentat și ați și ajuns la sponsorizări? (Curtea respinge întrebarea).

Declarația lui Rudel Obreja:

Nu recunosc faptele. Pe Gărdean l-am cunoscut înainte de 6 octombrie, momentul cu geanta, dovadă propunerile pe care i le-am făcut de achiziționare de publicitate la galele pe care le organizăm.

La momentul la care se purtau discuțiile între Nastasia și Gărdean, eu nu am participat. La momentul acela suma care urma să îmi fie decontata de minister pentru Gala Bute nu se cunoștea. Se cunoștea abia în februarie 2012.

Suma care urma să fie decontată e mai mică de 2 milioane de lei și aici se vorbește de 3 milioane de lei. Serviciile de publicitate prestate pentru Romgaz aveau o valoare foarte mare, estimez peste 3 milioane de lei. Gala a fost difuzată la ProTV două ore, timp în care sigla firmei lui Gărdean a fost la televizor. Gărdean a solicitat rambursarea TVA deci recunoaște că serviciile au fost prestate.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate