Evenimentul Zilei > Actualitate > Dosarul fostului ministru Sorina Pintea. Denunțătorul face acum afaceri de milioane de euro cu Ministerul Sănătății
Dosarul fostului ministru Sorina Pintea. Denunțătorul face acum afaceri de milioane de euro cu Ministerul Sănătății

Dosarul fostului ministru Sorina Pintea. Denunțătorul face acum afaceri de milioane de euro cu Ministerul Sănătății

Denunțătorul din dosarul penal al fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, face afaceri cu Ministerul Sănătății.

Octavian Niculescu este patronul firmei Tehnoplus SRL și a ajuns cunoscut după ce a acceptat să colaboreze cu procurorii DNA, pentru prinderea în flagrant a Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătăți.

La aproape un an de la i\bucnirea scandalului în care a fost implicată Pintea, în plină pandemie, firma Tehnoplus SRL a fost agreată de Ministerul Sănătății în programul de achiziții de aparatură medicală.

Astfel, potrivit Libertatea.ro, Niculescu a semnat un contract de șapte milioane de euro, pentru achiziția a 460 de paturi de terapie intensivă care urmează să fie folosite de spitalele românești, pentru a acorda asistență medicală de specialitate românilor infectați cu noul coronavirus.

A fost pusă pe „black list”

Potrivit informațiilor oficiale, Niculescu a fost cercetat penal pentru corupție, în același dosar în care Sorina Pintea ar fi fost prinsă în flagrant pentru luare de mită. După ce a fost inculpat, pentru a scăpa, Niculescu a ales să îl denunțe pe fostul ministru al Sănătății și colaboreze pentru organizarea flagrantului. Ulterior, procurorii DNA au clasat acuzația adusă lui Niculescu, pentru motivul că nu există interes public.

Tot din informații publice, mai trebuie spus că în 2017, firma Tehnoplus SRL, unul dintre marii jucători pe piața românească de achiziții de aparatură și tehnică medicală, a fost exclusă de la mai multe licitații care se refereau la contracte finanțate de Banca Mondială, ca urmare a practicilor de corupție. La vremea respectivă, Banca Mondială a derulat o anchetă internă cu privire la o mită de 168.000 de euro, care ar fi fost plătită pentru a câștiga o licitație. Drept urmare, firma Tehnoplus SRL a fost plasată pe lista neagă, cunoscută în mediul de afaceri sub numele de ”black list”, ceea ce reprezintă o interdicție de a participa la anumite licitații.

Cu toate astea, după ce a acceptat să colaboreze cu DNA, firma Tehnoplus SRL a fost scoasă de pe ”black list” și a început să deruleze afaceri de milioane de euro, chiar cu ministerul Sănătății.

De ce este acuzată Sorina Pintea

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut faptul că în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.