Abuzurile din justiție au fost analizate duminică seara la Realitatea PLUS. Cel mai nou și fierbinte subiect, Dosarul Ferma Băneasa nu putea lipsi din dezbaterea la care au participat reputați avocați și jurnaliști.
Condamnările în Dosarul Ferma Băneasa au stârnit reacții fără precedent în sistemul judiciar și nu numai.
Abuz incomensurabil și o premieră absolută
„Este un abuz incomensurabil. Avem parte de o premiera absolută. E prima dată când un procuror cheamă niște judecători pentru a obține de la ei, prin amenințare, ceva care să fie favorabil cursului anchetei”, a declarat avocatul Florin Durgheu, la Realitatea Plus.
La rândul său avocatul Silvana Racoviceanu a declarat că: „Acele hotărâri judecătorești sunt încă în vigoare, dar un avocat a fost condamnat pe baza lor, că sunt nelegale.
Au trecut prin apel cu 2 judecători și prin recurs cu 3 judecători, care au confirmat soluția. Nu poți să-ți comentezi propria hotărâre judecătorească. Se creează un precedent de contestare a oricărei hotărâri judecătorești”.
„Orice avocat putea fi în situația lui Robert Roșu. Am avut colegi care nu au mai mers la notar cu clienții, ceea ce e de neconceput. Robert Roșu e un precedent și prin modul în care s-a pus problema: el a pus în aplicare două hotărâri ale unor judecători pe care apoi aceștia le-au renegat”, a mai spus Silvana Racoviceanu.
„Peste 10 ani de aici înainte, poate veni un procuror să spună că „voi trebuia să știți că acele hotărâri, în baza cărora ați făcut anumite acte, sunt nelegale, așa că sunteți culpabil”, a explicat avocatul Florin Durgheu consecințele acestui dosar. „E prima dată când un procuror cheamă niște judecători pentru a obține de la ei, prin nu se știe ce metode, ceva care să fie favorabil cursului anchetei. Noi nu vom ști ce discuție a fost înainte”, a mai spus avocatul.
Denunțuri la comandă și nenumărate abuzuri
„În acest dosar s-au produs nenumărate abuzuri. Mai este o avocată care a fost condamnată cu suspendare. Nu poți să mărești pedeapsa decât dacă ai probe zdrobitoare în plus. Or aici toți martorii au dat declarații favorabile inculpaților. La Remus Truică prejudiciul e de 17.000 de euro.
Una dintre judecătoarele din complet nu avea jurământul depus, deci ea este încă procuror. CSM a propus eliberarea ei din funcție președintelui Băsescu și numirea la Tribunalul București. Niciodată nu a venit acel jurământ. La recursul în casație din 2 februarie nu prea au cu ce să mai vină.
Există un precedent cu Ioana Bogdan, iar doamna Florentina Dragomir a spus că nu este obligatoriu acest jurământ cu excepția numirii. Doamna a fost numită și nu are jurământ. Ceilalți judecători care au confirmat sentințele nu au fost chemați”, a conchis Florin Durgheu.