Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul deschis de judecătorul Ciprian Ghiță împotriva jurnaliștilor de la „Lumea Justiției”, respins de DNA
Dosarul deschis de judecătorul Ciprian Ghiță împotriva jurnaliștilor de la „Lumea Justiției”, respins de DNA

Dosarul deschis de judecătorul Ciprian Ghiță împotriva jurnaliștilor de la „Lumea Justiției”, respins de DNA

Judecătorul Ciprian Ghiță a făcut o plângere penală la DNA împotriva jurnaliștilor de la Luju, după ce aceștia din urmă au publicat două articole critice la adresa judecătorului. Procurorii Anticorupție au trimis dosarul la PICCJ, precizând că anchetarea plângerii nu este în competența lor.

Ciprian Ghiță a adus acuzații grave la adresa jurnaliștilor de la „Lumea Justiției”. Potrivit plângerii penale pe care acesta a făcut-o la DNA, publicația este acuzată că ar fi format un grup infracțional cu Google, o serie de avocați și președinta de onoare a AMR, Viorica Costiniu. În plângere se vorbește și despre fals, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Prin această plângere penală, procurorul Ciprian Ghiță dorea să scoată din motoarele de căutare Google o serie de articole în care jurnaliștii Luju au scris lucruri negative despre el.

Motivul pentru care procurorii DNA au refuzat să ancheteze plângerea lui Ciprian Giță

Procurorii DNA au analizat dosarul, însă au decis că departamentul anticorupție nu este competent pentru a ancheta astfel de plângeri. Dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ). Inițial, dosarul a ajuns la procurorul Cosmin Iordache, însă acesta s-a abținut, menționând că a fost coleg la INM cu Ciprian Ghiță. Decizia finală a fost luată de procuroarea Ionela Balan.

„La sfârșitul anului 2022, pe rolul DNA a fost înregistrată plângerea unei persoane în cuprinsul căreia erau menționate, printre altele, și presupuse infracțiuni aflate în competența de soluționare a procurorilor anticorupție.

După verificarea competenței, în conformitate cu prevederile art. art. 58 alin.1 și 2 din Codul de Procedura Penală, la data de 27 ianuarie 2023, procurorii anticorupție au dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece, în cauza, sunt semnalate presupuse infracțiuni ce ar fi fost comise de către magistrați”, se arată în răspunsul acordat de DNA celor de la G4Media.

În plângerea penală depusă de judecătorul Ciprian Ghiță la DNA este implicată și judecătoarea Andreea Ciucă, președinta Asociației Magistraților din România. Publicația „Lumea Justiției” a susținut că „motivele pentru care Andreea Ciucă a fost băgată în această mizerie de către judecătorul Ghița nu cunoaștem, în condițiile în care șefa AMR nu are nicio legătură cu articolele publicate de Luju din cauza cărora a fost făcută plângerea penală”.

Reamintim faptul că judecătorul Ciprian Ghiță a fost sancționat disciplinar de către CSM pentru trei abateri. Salariul acestuia va fi redus cu 20% pentru o perioadă de șase luni.

Plângerea făcută de Ciprian Ghiță la DNA i-a determinat pe jurnaliștii de la „Lumea Justiției” să demareze o companie de victimizare cu titluri de genul „ATENTAT DNA LA LIBERTATEA PRESEI – Ordin de zi pe unitate: publicațiile #rezist cu finanțare externă au primit comandă să atace concertat Lumea Justiției cu un document fabricat de Secția a II-a din DNA” , „VETERANII PRESEI DENUNȚĂ ABUZUL DNA”, „LIBERTATEA DE EXPRIMARE ESTE ÎN PERICOL”.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: