Dosarul de reţea al PS Casian, trimis în justiţie

Colegiul CNSAS a trimis ieri în justiţie, după noua lege a deconspirării, primul caz de înalt ierarh despre care există indicii că a colaborat cu Securitatea: episcopul Casian al Dunării de Jos, aflat până de curând la un pas de a deveni mitropolit al Moldovei.

Unul dintre oamenii de încredere ai Patriarhului Daniel, PS Casian Crăciun a fost găsit în arhivele Securităţii sub trei nume de cod, „Crin“, „Casius“ şi „Casio“, având legături cu fostul serviciu de informaţii externe, DIE. Episcopul, absolvent de studii doctorale la Strasbourg în perioada comunistă, a avut mai multe misiuni în străinătate înainte de 1989. Dosarul său, clasat de CNSAS acum câteva luni printr-o decizie de necolaborare luată de acelaşi Colegiu CNSAS în urma unui vot strâns, va ajunge la tribunal în urma unei contestaţii.   Anghel Iordănescu nu a colaborat

Acelaşi drum îl va lua şi dosarul de Securitate al candidatului UPSC la Primăria Capitalei, Adrian Vilău, ieşit însă din cursă după primul tur de scrutin. Vilău, ajuns în partidul fostului şef al SIE, Ioan Talpeş, după ce a fost deputat FSN, PD şi apoi membru PDSR, şi-a făcut public dosarul în noiembrie 2006. Racolat în 1984, Vilău avea ca misiune furnizarea de informaţii despre studenţii străini cu care era coleg de facultate. Colegiul CNSAS i-a dat în schimb adeverinţă de necolaborare fostului antrenor al naţionalei de fotbal, Anghel Iordănescu, candidatul PSD la Consiliul Judeţean Ilfov.