Procesul în care este judecat pentru fapte de corupţie fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost mutat de la instanţa supremă la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi-a declinat competenţa.
Decizia ICCJ a fost luată după ce deputaţii Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor, judecaţi şi ei în judecată în acest dosar, au demisionat din Parlament.
"Admite excepţia necompetenţei după calitatea persoanei a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (...) Declină competenţa de soluţionare a cauzei privind pe inculpaţii Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Georgescu Horia, Vişoiu Gheorghe, Hanu Alexandru Florin, Canangiu Constantin Cătălin, Drulă Dorin Cornel,Nistor Neculai, Zaarour Ingrid, Baciu Remus Virgil şi Marko Attila Gabor în favoarea Curţii de Apel Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul", conform deciziei instanţei supreme de marţi, citată de mediafax.ro.
Fostul deputat UDMR, Marko Attila-Gabor, fostul şef al ANI, Horia Georgescu şi fostul deputat PNL Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, în 9 aprilie, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Este vorba de spre Mihnea Remus Iuoraş, Ingrid Luciana Popa Mocanu, Gheorghe Vişoiu, Alexandru Florin Hanu, Constantin Cătălin Canangiu, Dorin Cornel Drulă, Neculai Nistor, Ingrid Zaarour şi Remus Virgil Baciu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Marko Attila şi ceilalţi inculpaţi au produs un prejudiciu statului român de peste 84 de milioane de euro.
În prezent, fostul deputat Marko Attila este căutat pentru a fi pus în aplicare mandatul de arestare preventivă emis pe numele său, de ICCJ, în 29 aprilie.