Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Colectiv. Veste mare pentru Cristian Popescu Piedone și pompieri. La CAB s-a decis
Dosarul Colectiv. Veste mare pentru Cristian Popescu Piedone și pompieri. La CAB s-a decis

Dosarul Colectiv. Veste mare pentru Cristian Popescu Piedone și pompieri. La CAB s-a decis

Astfel, instanţa a admis parţial schimbarea încadrării juridice a faptelor şi a eliminat aplicarea art. 309 Cod penal (Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave), în raport cu infracţiunea de abuz în serviciu. Înaintea acestei decizii, Piedone primise la instanţa de fond o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Pedeapsă mai mică pentru Piedone

Art. 309 din Codul penal arată că dacă faptele au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

„În baza art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu)″, se arată în decizia instanţei, preluată de Agerpres.

Dosarul Colectiv și schimbarea încadrării juridice

Mai mult, judecătorii au eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu şi în cazul funcţionarelor de la Primăria Sectorului 4 inculpate în dosar. La fel s-a întâmplat şi în cazul celor doi pompieri, Antonina Radu şi George Matei.

foto: facebook / Popescu.Piedone

„În baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen. şi uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 300 C.pen. şi art. 309 C.pen., în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 300 C.pen. (eliminarea art.309 C.pen);

În baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpata Iofciu Aurelia, din infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de complicitate la abuz în serviciu);

Ce au făcut supraviețuitorii incendiului de la Colectiv

În baza art.386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică pentru inculpata Ganea Luminiţa Larisa, din infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) în infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu).

Pe de altă parte, judecătorii au respins restul cererilor şi sesizărilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor. Astfel, nu a fost schimbată încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu″, au mai notat jurnaliștii de la Agerpres.

Amintim că supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi rudele victimelor au reclamat într-o scrisoare deschisă decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor. Ei au susţinut că aceasta ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România″.

Mai departe, următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 noiembrie 2021. Procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, dar completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul Colectiv.

A intervenit și CSM

Propunerea a generat dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, procurorul DNA şi avocaţii victimelor. Cei din urmă au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

În acel context, cazul a ajuns şi în atenţia CSM. Astfel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat revocarea din funcţie a procurorului de şedinţă, Melinda Diaconescu. Totuși, şeful DNA, Crin Bologa, a refuzat.

La completul de divergență s-a ajuns după ce judecătorii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor. Așadar, completul de divergenţă, a fost format prin includerea unui al treilea magistrat.

Ce au pățit patronii clubului Colectiv

Agerpres arată că „procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii″.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv (n.r. – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu) au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI (n.r. – George Matei şi Antonina Radu) au fost condamnaţi la 9 ani şi 2 luni.

Condamnații au fost obligați să plătească în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

Inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane de lei. Ulterior, decizia luată la Tribunalul Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de procurori.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: