Şedinţa de fond a dosarului Colectiv s-a ţinut, ieri, la Tribunalul Bucureşti, în faţa noului judecător Mihai Bălănescu, unde avocaţii inculpaţilor au solicitat instanţei, la unison, audierea tuturor martorilor din rechizitoriu, contestând deopotrivă cele trei acte de sesizare întocmite până acum de anchetatorii de la DNA, Parchetul General şi Parchetul Militar al Tribunalului Bucureşti.
Apărătorii au susţinut că au probe noi, dar şi alţi martori, care au fost prezenţi cu o zi înainte de tragedie la pregătirea sălii, angajaţi ai clubului Colectiv, care au asistat la montarea artificiilor.
Practic, atât avocaţii inculpaţilor, cât şi cei ai victimelor au contestat toată expertiza realizată până acum şi au cerut readministrarea probelor, suplimentarea acestora cu noi înscrisuri, dar şi audierea firmelor care au comercializat produsele pirotehnice, cereri cu care au fost de acord şi procurorii. Niciun inculpat nu a făcut vreo declaraţie la această şedinţă.
Elena Matei, în vârstă de 59 de ani, mama lui Dan Alexandru, tânăr care şi-a pierdut viaţa în incendiu, a declarat pentru EVZ următoarele: “Serviciile au scăpat-o rău de data asta şi nu s-au aşteptat. Au fost tineri care au primit mesaje în care erau avertizaţi să plece sau să nu se ducă acolo, mesaje care ulterior au dispărut. Soţul meu tremură acasă când eu deschid gura prin faţa tribunalelor, dar scenariul se adevereşte. Nu avea cum să ardă atât de repede fără un intensificator. De ce s-a făcut expertiza la Petroşani, şi nu de Armată? Cred că peste 7 ani tot aici ne vedem dacă nu mor. Au murit numai copiispumă, elita a ars acolo. Toată lumea a înţepenit când au început să curgă numele victimelor pe ecranele televizoarelor. Băiatul meu avea 26 de ani, era student, foarte activ, voia să facă numai bine celor din jur”.
Tragedia a fost prevăzută
Judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti, care a preluat soluţionarea dosarului Colectiv după pensionarea primului magistrat, Valeriu Terceanu, a admis în principiu, ieri, audierea persoanelor care au participat sau au asistat la montarea artificiilor în ziua de 31 octombrie 2015, chiar înainte de concertul trupei Goodbye to Gravity.
Este vorba despre cei doi artificieri, Viorel Zaharia şi Marian Moise, precum şi de un angajat al clubului, Viorel Stanciu, un debarasator care a prevăzut dezastrul, dar a fost ignorat. Acesta din urmă le-a relatat procurorilor la urmărirea penală că i-a prevenit atât pe cei care montau artificiile, cât şi pe patroni că materialele s-ar putea aprinde.
„Eu le-am spus că le interzic categoric să monteze acele artificii, întrucât am apreciat că, dat fiind distanţa de la artificii până la tavan de aproximativ 2,5 metri şi faptul că pe tavan este lemn, poate să ia foc”, a spus Viorel Stanciu la urmărirea penală.