Patronii clubului Colectiv – George Alin Anastasescu, Paul Gancea (foto) și Cristian Mincu – directorul și administratorul firmei de artificii, Daniela și Cristian Niță, precum și cei doi pirotehniști care au montat artificiile Marian Moise și Viorel Zaharia au fost scoși de sub rigorile oricărei măsuri preventive în procesul penal legat de tragedia din data de 31 octombrie 2015, în urma căreia 64 de oameni și-au pierdut viața, iar alte 200 au fost rănite.
Decizia a fost luată de Tribunalul București pe 21 martie, la 3 ani și 5 luni de la incendiul care a cuprins Clubul Colectiv, în timpul unui concert Goodbye to Gravity.
Procurorii au contestat hotărîrea instanței de fond la Curtea de Apel București.
„Revoca masura preventiva a controlului judiciar aplicata inculpatilor Anastasescu George Alin, Gancea Paul Catalin, Mincu Costin, Nita Cristian Mihai, Nita Daniela Ioana, Moise Marian si Zaharia Viorel. Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare”, se arată în minuta Tribunalului București.
În dosarul Colectiv, cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor.
La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL).
Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.
Dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei.
În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.
În dosarul Colectiv au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, care ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru.
Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.
Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti.