Convorbirile din dosarul caprelor și struților lui Toni Greblă, constestate în instanță

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis cererea lui Toni Mihail Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională a României, de a aduce „la bară”, în calitate de martori, nume grele din conducerea PSD Gorj și a SNLO Târgu Jiu, în dosarul în care fostul magistrat este acuzat de fapte de corupție

În dosarul în care Toni Greblă mai este acuzatde mai multe infracțiuni sunt inculpate mai multe persoane, printre care și afaceristul Ion Bârcină, zis Dan Goeru, finul fostului parlamentar de Gorj. Lista cu martori este deschisă de liderul PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru, și e continuată de parlamentari ca Scarlat Iriza și Vasile Popeangă, instanța fiind de acord și cu ascultarea unor pasaje din interceptările telefonice existente la dosar și clarificarea aspectelor generate de aceste probe.

„Admite, în parte, cererea formulată de inculpatul Greblă Toni privind audierea martorilor Irza Scarlat, Popeangă Vasile, Marinescu Raluca şi Cîrciumaru Florin. Admite solicitarea inculpatului Greblă Toni şi încuviinţează ascultarea în instanţă a celor două minute şi zece secunde din convorbirea telefonică purtată între acesta şi inculpatul Bîrcină Ion din data de 8.08.2014, redată în procesulverbal din 3 iunie 2015. Amână pronunțarea asupra solicitării inculpatului Greblă Toni, de ascultare în instanță a convorbirii telefonice din data de 22 ianuarie 2015, ora 12.05, pretins a fi fost purtată între acesta și numitul Băluţescu Adrian, până la indicarea de către inculpat a tezei probatorii, a indicativului corect al suporturilor tehnice ce conţin înregistrările şi a intervalului orar. Prorogă pronunţarea asupra solicitării inculpatului Greblă Toni, de a fi depus la dosar transcriptul convorbirilor telefonice efectuate în perioada 23.02.2015 şi 10.03.2015”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.

A demisionat și s-a retras din viața publică

Judecătorii au admis lista cu martori și pentru ceilalți inculpați din dosar, unul dintre ei, omul de afaceri Mihai Prundianu, solicitând, de exemplu, audierea unor foști șefi din minerit și energie, ca Daniel Burlan și Octavian Graure. Primul este fost șef al fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO Târgu Jiu), iar celălalt a condus fostul Complex Energetic Oltenia. „Totodată, instanța admite cererea formulată de inculpatul Bîrcină Ion privind audierea martorilor Buzatu Elena, Silviu Tiberiu Capră, Glăman Viorel, Bogdan Mezei, Dabu Cosmin Niculae, Baros Ilie şi Pătru Pantelică. Încuviinţează proba cu înscrisuri pe situaţia de fapt, formulată de inculpatul Bîrcină Ion, constând în înscrisurile indicate în cererea de probatorii”, a stabilit instanța supremă. Toni Greblă a fost trimis în judecată de procurorii DNA și acuzat că a folosit în campaniile electorale șpăgi primite de la finul său Dan Bârcină. El are de dat socoteală și pentru modul în care și-a ridicat ferma de la Buduhala pe care nu a declarat- o în acte și pe care nu a recunoscut-o oficial vreodată că ar fi a lui, deși procurorii susțin altceva. În această anchetă fostul politician a fost reținut 24 de ore, procurorii nereușind să obțină mandat de arestare preventivă pe numele său sau vreo altă măsură coercitivă. După izbucnirea scandalului, Greblă a demisionat din funcția de judecător la Curtea Constituțională și s-a retras din viața publică, lucru pe care nu l-au făcut alți colegi de-ai săi din politică.

Anchetatorii au probleme și cu copy-paste

Judecătorii Instanței Supreme au decis ca interceptările din dosarul fostului magistrat de la Curtea Cosntituțională, Toni Grecu, să fie verificate și ascultate pentru a fi confrunte cu cele audio. Un adevărat uragan s-a dezlănțuit după ce în mai multe dosare transcrierea interceptărilor s-a făcut cu omisiuni, greșeli sau chiar cu înlocuirea unor cuvinte care schimbau fraza și conținutul ei. În urma acestor sesizări, instanțele au decis ca multe dintre dosare să fie retrimise la DNA pentru completare. Pe de altă parte, DNA a arătat cu degetul spre SRI susținând că nu ei sunt cei care fac transcrierile. O astfel de situație a fost cea în care a fost judecat prințul Paltin Sturza. În urma sesizărilor s-a demonstrat că multe cuvinte erau transcrise incorect. În această cauză, procurorul de caz a explicat că a solicitat de la SRI Brașov sprijin „în vederea redării în formă scrisă a interceptărilor, iar apoi, după ce a primit de la SRI notele de redare alături de fișierele audio-video a procedat, alături de ofițerii de poliție judiciară la certificarea proceselor-verbale de redare. A făcut- o, însă, „fără a compara procesele- verbale cu înregistrarea din cauza lipsei timpului, celeritatea fiind impusă de starea de arest a mai multor persoane”. „Nu am ascultat în totalitate convorbirile deoarece era un volum foarte mare de muncă și aveam convingerea că notele SRI-lui corespund înregistrarilor. Această convingere o avea toată lumea din parchet”, a admis polițistul Ovidiu Iordache. Avocații din dosarul prințului Sturza au formulat o plângere penală împotriva procurorului de caz, Marius Iulian Nica, dar și împotriva ofițerilor de poliție judiciară, cei care au transcris interceptările ridicate la parcheziții. (Ramona Feraru)

Înregistrările SRI, admise ca probă

Magistrații de la ÎCCJ au decis, în martie 2015, că interceptările făcute cu ajutorul tehnicii SRI pot fi luate ca probe în dosarul lui Toni Greblă. Decizia judecătorilor survine în contextul în care avocatul lui Toni Greblă a făcut o cerere în acest sens, în urmă cu câteva săptămâni, în care invoca decizia CCR prin care SRI nu mai poate face interceptări în dosarele penale, notau jurnaliștii la vremea respectivă.

Reținut pentru 24 de ore pentru că ar fi încercat să vândă 50 de capre

Toni Greblă a fost pus sub acuzare de DNA în plin scandal CCR - SRI pe tema legilor Big Brother. El este acuzat de trafic de influență, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de constituirea unui grup infracțional organizat. Toni Greblă că l-ar fi ajutat pe finul său, Ion Bîrcină, să obțină mai multe contracte pentru firma acestuia, primind în schimb o mașină, rochii pentru soţie, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele lui Bîrcină, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe. În plus, Greblă ar fi desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator/director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj. De altfel, avocatul său mai spunea, în 2015, că acesta mai este acuzat că ar fi încercat să vândă, prin intermediari, 50 de capre și o fermă de struți care nu erau ale lui, în acest sens fiind făcut un denunț. În același dosar, în ianuarie 2015, Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, era pus sub acuzare pentru cumpărare de influență, în formă continuată, constituirea unui grup infracțional organizat. Bîrcină mai are un dosar pe rolul instanțelor în care este acuzat de o șpagă de 500.000 de euro. Finul judecătorului declara atunci că nu i-a dat mită nașului său și că acesta este un om onest, care nu a intervenit niciodată pentru soluționarea vreunor dosare. (Ramona Feraru)

Acuzațiile DNA și interceptări „fierbinți”

Toni Greblă a fost interceptat încă din 2011 în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. Informaţia apare în referatul procurorilor DNA şi dezvăluie faptul că, timp de aproape un an, România a avut la Curtea Constituţională un judecător asupra căruia existau suspiciuni de corupţie. Curtea Supremă a decis că fostul senator şi judecător la CCR va fi cercetat în libertate, după ce DNA a cerut, pentru el, arest la domiciliu. DNA îl acuză pe Toni Greblă că ar fi sprijinit exporturi ilegale de produse alimentare în Rusia. O primă discuţie a fost interceptată de SRI în 2011. Atunci, Toni Greblă era senator. A vorbit la telefon cu un bărbat care urma să îl ajute în afaceri pe finul fostului judecător, Ion Bîrcină.

Tiberiu Trotea: Să trăiţi! Acum am scăpat. Am dat un examen de... de asta, de expert judiciar...

Toni Greblă: Ptiu, bată-vă să vă bată norocu’! Şi nu vreţi să... na, eu acum sunt la plen, să luaţi masa cu cineva sau să vă-ntâlniţi cu el două minute?

Judecător CCR urmărit de servicii

În 2013, Toni Greblă a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Era în continuare urmărit de serviciile de informații, tocmai pentru că existau asupra sa suspiciuni de corupţie. O nouă discuţie, de data aceasta din 2014, este redată în dosarul DNA. Toni Greblă vorbeşte cu generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, imediat după ce acesta a fost în Turcia cu finul fostului judecător la o expoziție de agricultură. Procurorii spun că puneau la cale exporturi ilegale către Rusia.

Bartolomeu Săvoiu: Da, dragule, m-am întors sâmbătă seara. Am fost de joi până sâmbătă cu prietenul nostru, care e un om deosebit. A fost o revelaţie, să ştii. E un om, aşa… E o întreagă…poate să scrie o carte. E o saga, o saga întreagă a acestui om.

Toni Greblă: Spune, care-i problema?

Bartolomeu Săvoiu: Deci, mă, să-ţi spun că am fost foarte mulţumit, foarte bucuros. Este şi avem multe lucruri de făcut. (sursa: referat cu propunerea de arestare)

Cunoștințe și multă influență

Din interceptări reiese că fostul judecător CCR ar fi apelat la Bartolomeu Săvoiu pentru cunoştinţele şi influenţa acestuia.

Ion Bîrcină: Păi Săvoiu, Săvoiu, vă povestesc eu cum e cu Săvoiu. Săvoiu e un pic dus de-acasă.

Toni Greblă: Asta ţi-am spus de la început. El e bun numai pe relaţii. Atât!

O altă probă a procurorilor este un denunţ făcut de un om de afaceri căruia Toni Greblă ar fi încercat să îi vândă mai multe animale, pentru a ascunde probe. Acesta le-a povestit procurorilor că Toni Greblă îşi promova marfa şi chiar se lăuda că are profit de pe urma animalelor pe care intenţiona să le vândă. „Toni Greblă a spus că este de acord să vândă nişte capre de rasă străină, care dau 4,5 litri de lapte pe zi. Toni Greblă i-a spus ca ţine aceste capre într-o localitate de lângă Târgu-Jiu, fără a-i specifica locaţia. Magistratul CCR se lăuda aceste capre, care spunea că produc lapte de calitate, gras, din care se face brânză, pe care o punea în cutii de 8 kg, din plastic, pe care le vindea la diverşi. Nu mai reţin exact, dar Toni Greblă spunea că un kilogram de brânză se vinde cu circa 20 lei. El i-a spus ca aceste capre sunt aduse de afară, posibil să fi spus ceva de Spania sau Australia”.

(sursa: referat cu propunere de arest la domiciliu)