Dosarul Bankcoop este un alt exemplu de țeapă dată depunătorilor, pentru care nu a plătit nimeni nici până în ziua de azi. Nici penal, nici financiar.
Anul de grație 1996, Bankcoop avea peste 600.000 de depunători și mulți bani în conturi. Câteva luni mai târziu, după ce directorul băncii ar fi acordat mai multe credite neperformante, banca s-a prăbușit. Alexandru Dinulescu era directorul băncii și a fost arestat preț de câteva luni.
Printre creditele neperformante acordate de bancă a fost și unul gajat cu un cimitir. Banca a dat 2.5 milioane de dolari în schimbul unui cimitir. De pe urma cimitirului, în cele din urmă, s-a reușit obținerea sumei de 100.000 de dolari.
De altfel împotriva lui Dinulescu a fost depusă și o plângere care arăta că, în schimbul sumei de 400 de milioane, acesta ar fi acordat un credit de 17 miliarde de lei vechi.
Era clar că ceva nu era în regulă, așa încât s-a făcut și o anchetă. De ea s-a ocupat nimeni altul decât fostul procuror al vrăjitoarelor, Maximilian Bălășescu. Acesta a explicat în 2018 că, în 1998, a fost vizitat de un ofițer SRI.
Fostul procuror al vrăjitoarelor, scos din dosarul Bankcoop
Ofițerul i-ar fi dat de înțeles că nu este cazul să meargă mai departe cu ancheta și cu arestarea lui Dinulescu. Acesta din urmă fusese deja eliberat.
Procurorul Bălășescu a mers mai departe, doar că demersurile lui au fost oprite. Mai exact, fostul procuror general Augustin Lazăr, care îi era șef la acel moment, i-ar fi infirmat ordonanța de arestare pe numele lui Dinulescu.
Ba mai mult, i-ar fi luat și dosarul și l-ar fi repartizat altcuiva, așa cum a explicat Maximilian Bălășescu în 2018. Între timp, Dinulescu a fugit în America. Ulterior el a fost condamnat în România la 10 ani de închisoare.
Dinulescu a fost singurul vinovat
A fost adus din America în 2003, pentru a-și ispăși pedeapsa. Dar, chiar și așa, banii pe care oamenii trebuiau să îi primească de la bancă nu au fost fost recuperați.
Totuși, o bună parte dintre cei 600 de mii de păgubiți au mers la Fondul de Garantare - susținut de stat, adică de ceilalți cetățeni - pentru despăgubiri. Dar nu au putut recupera mare lucru, având în vedere că aveau de luat 2.000 de miliarde de lei. Până în 2016, doar circa 30% dintre deponenți și-au recuperat banii
Desigur că tot statul a fost cel care a plătit în locul celor care au produs păguba. Interesant este că nicio altă persoană nu a mai dat socoteală, în acest dosar, în afară de Dinulescu.