Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dosarul Ayahuasca se complică. Încă 30 de zile de arest pentru Gelu Oltean și iubita lui
Dosarul Ayahuasca se complică. Încă 30 de zile de arest pentru Gelu Oltean și iubita lui

Dosarul Ayahuasca se complică. Încă 30 de zile de arest pentru Gelu Oltean și iubita lui

Chestorul Gelu Oltean, fostul șef al temutului ”Doi și-un sfert”, și iubita acestuia Vanessa Youness, arestați pentru trafic de droguri de mare risc, își vor petrece încă 30 de zile după gratii.

Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au decis, azi, că cei doi inculpați trebuie menținuți în arest, deoarece ancheta în dosarul de trafic de droguri de mare risc, nu este încă finalizată, nefiind audiați toți martorii prezenți în incinta Clinicii Youness, unde se consuma ceai de Ayahuasca, care conține droguri de mare risc. În plus, mai susțin procurorii, analizele tuturor substanțelor găsite la percheziție nu a fost finalizate. În plus, trebuie efectuate analizeze financiare ale SRL-ului care administrează Clinica Youness. Pentru toate aceste motive, judecătorii au prelungit mandatul de arestare cu încă 30 de zile, ceea ce înseamnă că Oltean și iubita acestuia vor mai sta la închisoare până pe data de 12 februarie 2020.

În plus, mai multe persoane prezente la momentul descinderii procurorilor DIICOT au fost duse la spital unde li s-au prelevat probe de sânge. Dacă analizele vor demonstra prezența DMT, aceste persoane pot fi acuzate de consum de droguri de mare risc și nu se pot prevala de prevederile legale care îi protejează pe consumatorii care dețin mici cantități de droguri în vederea consumului.

La momentul percheziției, în incinta clinicii în camera unde avea loc ceremonialul șamanic a fost găsit și generalul locotenent Gabriel Crețu, prim adjunct al Serviciului de Pază și Protecție, care se droga cu ceai de Ayahuasca.

Avocatul Călin Budișan, care îl apără pe Oltean, susține că există aspecte de nelegalitate ale propunerii de prelungire, în sensul că fapta nu este incriminată de legea penală. ”Convenția de la Viena și Legea 143 arată că se incriminează doar DMT, și mai multe instanțe din Spania și Italia, fac diferența între substanță de sinteză DMT și plantele care conțin DMT. Motivul de nelegalitate în sensul că nu este incriminată fapta de deținere de Ayahuasca”, a spus Budișan.

Dosarul Ayahuasca

La mijlocul lunii decembrie 2019, procurorii DIICOT au descins la la Clinica Youness, din Răcari, județul Dâmbovița, unde au găsit 38 de persoane care participau la un ritual șamanic, în cadrul căruia se drogau cu ceai de Ayahuasca, considerat un drog de mare risc. ”Din camera unde s-a desfășurat ceremonia spirituală cu ritual specific medicinei amazoniene cu Ayahuasca au fost ridicate următoarele bunuri și substanțe: 4 pungi transparente cu plastic găsite în sala de ceremonie introduse în plic de culoare albă; 3 capsule din plastic de culoare verde în care se afla o substanță pulverulentă maronie; un pahar ceramic de culoare verde și maro cu urme de materie introduse în pungă de plastic; 13 sticluțe de diferite mărimi din care 11 au conținut lichid, una cu substanță tip pulbere granulată și una cu capac dop de plută în interiorul căreia se afla o substanță de culoare gri; sticlă din plastic, (cu eticheta unei mărci de apă minerală – n.n.) … în interiorul căreia se afla o substanță lichidă de culoare maro care a fost transferată dintr-o găleată găsită în camera de ceremonii„ arată procurorii în actele oficiale”.

În plus, în altă cameră din clădire au fost găsite peste 1,7 kilograme de plante din bazinul amazonian, care conțin DMT, un drog de mare risc. Aceste plante erau folosite la prepararea ceaiului de Ayahuasca care le dă celor care îl consumă stari psihotice și delirante.

 

Publicat in categoriile: EVZ Special, Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: