Dosarul ”istoric” Rafo - Tender, aproape de final

Într-un caz care ”se judecă” de 6 ani, omul de afaceri Ovidiu Tender a obținut o nouă amânare după ce un avocat al unui inculpat a lipsit deoarece ”avea un alt caz cu un arestat”. În acest caz s-au acordat aproximativ 60 de termene, cele mai multe soldate cu amânări pe diverse motive.

Ultima ședința a durat mai puțin de 15 minute. După ce grefierul a strigat părțile, judecătoarea Irina Raluca Bădescu a atenționat avocații că a fost publicată motivarea Curții Constituționale privind pedeapsa mai favorabilă. În acest context, din oficiu, ea a întrebat apărătorii dacă doresc un nou termen în vederea pregătirii apărării, soluție îmbrățișată, imediat, de toți avocații. În plus, un apărător a mai solicitat transmiterea unei adrese la Ministerul Justiției pentru a afla dacă inculpatul Basaran Kadri Mazhar este liber sau arestat în Turcia. Dacă este arestat, va fi extrădat? El insista ca inculpatul să fie audiat în acest proces extrem de vechi.

Găurean vrea să scape

RAFO, parte civilă în cauză, nu și-a trimis reprezentant la proces. Au fost prezenți Ovidiu Tender și Alexandru Iancu, dar și Toader Găurean, în boxa acuzaților, el fiind arestat în altă cauză. Cu toții sunt acuzați de înșelăciune. Cel din urmă a depus o cerere prin care sa-i fie schimbată încadrarea juridică, solicitând să i se aplice legea mai favorabilă. Nu a mai fost discutată cererea, având în vedere amânarea pentru luarea la cunoștință a decizie recente a Curții Constituționale. Când toată lumea a răsuflat ușurată fiind st6abilit noul termen pe 18 iunie, judecătoarea Bădescu a constatat că este lipsă de procedură deoarece un inculpat nu are avocat. ”Mi-a transmis că are un alt proces, cu un arestat și că nu poate să vină. A făcut și o cerere de amânare în acest sens”, a declarat Bogdan Sălăjan, inculpat în cauză. Procurorul DIICOT nu s-a opus la această nouă cerere de amânare. Tot ce a mai rămas de negociat a fost ora pentru începerea procesului de peste aproape o lună: 10.45 sau 12. La doleanța unui alt avocat, a rămas 12.00.

Proces tergiversat

În acest dosar, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni economice, alături de Marian Alexandru Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean, Bogdan Sălăjan și turcul Basaran Kadri Mazhar. Primul termen în acest proces a avut loc în 4 septembrie 2006, cauza fiind amânată de atunci, de fiecare dată, din diverse motive. A fost chiar și retrimis la DIICOT refacerea urmăririi penale, reintrând pe rolul Tribunalului București pe 29 octombrie 2008. Anchetatorii au stabilit că gruparea de criminalitate constituită de aceştia urmărea obţinerea de fonduri financiare frauduloase a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale. Infracţiunile au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune de creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Oneşti, iar pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti, în raport cu SC Rafo SA Oneşti. În urma acestor fapte, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, societatea Carom Oneşti a fost prejudiciată cu 1.434, 9 miliarde de lei vechi.