ÎCCJ a demonstrat în ultima sa decizie cum judecătoarea Anamaria Trancă a încercat să bage la închisoare 10 oameni nevinonați în cadrul dosarului ANRP, orchestrat de Dănuț Volintiru, procuror DNA.
Scandal în justiția din România după ce ÎCCJ a demonstrat că judecătoarea Anamaria Trancă a încercat să bage după gratii 10 oameni nevinovați în dosarul ANRP, scrie Luju.
Printre țintele lui Trancă se numără și fostul șef ANI Horia Georgescu, avocata Ingrid Mocanu, dar și alte victime colaterale care au stat deja luni bune în arest.
Dan Andrei Enescu, Marius Foitoș și Rodica Cosma, judecători de la ÎCCJ, au decis la data de 8 octombrie 2019 achitarea definitvă a celor 10 persoane acuzate de abuz în serviciu ce au fost trimise în judecată în cadrul dosarului ANRP, prin rechizitoriul semnat chiar de procurorul Dănuț Volintiru, la acest moment pensionat. Rechizitoriul a fost confirmat de fostul șef al Secției I DNA Gheorghe Popovici.
Soluția ÎCCJ pe scurt:
Horia Georgescu – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 4 ani închisoare cu executare);
Ingrid Mocanu – achitata definitiv (condamnata de Trancă la 4 ani închisoare cu executare);
Ingrid Zaarour – achitata definitiv (condamnata de Trancă la 2 ani si 6 luni închisoare cu suspendare);
Mihnea Remus Iuoras – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 4 ani si 6 luni închisoare cu executare);
Remus Virgil Baciu – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 6 ani si 4 luni închisoare cu executare);
Marko Attila Gabor – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 5 ani închisoare cu executare);
Catalin Canangiu – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 4 ani închisoare cu executare);
Gheorghe Visoiu – achitat definitiv (achitat de Trancă , cu amendă administrativă de 1000 lei);
Dorin Cornel Drula – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 2 ani închisoare cu suspendare);
Neculai Nistor – achitat definitiv (condamnat de Trancă la 2 ani închisoare cu suspendare);
Theodor Nicolescu – achitat definitiv pentru abuz în serviciu, condamnat la 8 ani închisoare cu executare pentru luare de mită (condamnat de Trancă la 9 ani si 4 luni închisoare cu executare);
Alexandru Florin Hanu – achitat definitiv pentru abuz în serviciu, condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru luare de mită (condamnat de Trancă la 5 ani închisoare cu executare).
Pe scurt, condamnările pe care judecătoarea Anamaria Trancă le-a dat „inculpaților” era bazate pe un prejudiciu care, de fapt, nu exista. Experții judiciari solicitați în instanță au demonstrat acest lucru.
Judecătorii de la Înalta Curte arata ca rapoartele de constatare întocmite în cursul urmăiririi penale de către specialiștii DNA au fost desființate de experții judiciari solicitați în instanță, stabilindu-se că nu se poate reține existența unei diferențe între valorile stabilite de inculpați pentru pentru imobilele care au făcut obiectul dosarelor de despăgubire și valorile la care au ajuns experții în expertiza judiciara dispusă de către instanță.