Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă astăzi cazul fostei şefe a DIICOT Alina Bica şi al altor patru inculpaţi în dosarul "Bica 1".
În decembrie 2014, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
Acuzații
Au fost deferiţi justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în MJ, toţi sub control judiciar, şi Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupţie în altă cauză.
De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.
Procesul
Alina Bica a venit la proces însoțită de soțulș său. S-a așezat pe bancă lângă Stelian Gheorghe. În boxa arestaților este fostul vicepreședinte al ANRP, Remus Virgil Baciu- condmnat în altă cauză. Până la începerea procesului, Bica s-a jucat pe tabletă, iar Baciu rezolva integrame în boxa arestaților.
- Magistratul asistent citeste un rezumat al actului de sesizare. Bica nu doreste sa recunoască pentru a beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. Anunță că va da declarații. La fel și Sergiu Diacomatu și Crinuta Dumitrean, sau Stelian Ghoerghe.Doar Baciu recunoaște acuzatiile Baciu vrea să dea o declarație de inculpat, dar contesta firma vinovăției. Vrea schimbarea incadrării juridice.
Remus Baciu: Mi- am dat votul pentru aprobarea restituirii respective. Și că nu am solicitat reevaluarea cuantumului stabilit de expert. Nici nu am demisionat din functia de la ANRP.
- El vrea schimbarea înacdrării din abuz în serviciu în neglijență în serviciu.
"Nu am urmărit să pagubesc pe nimeni. Aveam funcția de vicepreședinte al ANRP. Si- am devenit membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. Nu am dat examen, nu m- a întrebat nimeni daca mă pricep la despagubiri. N-aș fi putut să demisionez din Comisie, ci din funcția de vicepresedinte al ANRP. Comisia asta nu era un for de decizie, desi pare. Comisia nu are dreptul de a spune nu, de a refuza. Am vazut comisia ca pe un for devalidare a unor ptoceduri. Nimeni nu era specialist. Remuneratia era o indemnizatie de sedinta in ciantim de 30 de lei. Eu eram obligat sa particip la o sedinta. Erau atunci pe ordinea de zi 1200 de dosare. Nu le terminam nici astazi de analizat. Nu am vazut niciun dosar si nici nu erau prezentate fizic. Etau prezentate intr o mapa a sedintei. Erau sub forma de tabel. Asta era", Remus Baciu.
Cum era procedura de lucru în ANRP? Fiecare dosar avea un referat cu istoricil acewtuia. Toate acestea purtau vizele expertilor si ale consilierilor juridici. Recunosc ca nu am cerut reevaluarea dosarului de despahubire. M am bazat pe munca functionarilor care au intocmit dosarul. Nu trebuia sa refac ac procedura. Nu am verif rap de evaluare pt ca nu ma pricep.
- Altadată, prin 2006, mai ceream reevaluare dar in 90% din cazuri dosarul venea cu aceeasi suma. In alte rest venea cu val mai mare sau f putin mai mica. Mera o trage fe maneca. Sa se opreasca. Nu l mai lasa sa vb. Contesta forma de vinovatie care i se imputa in rechizitoriu.
Procurorul se opune
Procurorul DNA nu este de avord cu cererea lui Baci, de schimbare a încadrării. Avocatul acestuia cere audierea tuturor expertilor din ANRP, care au dat vize.ureta i-a respins cererea ca inadmisibilă.
Ce vrea Alina Bica
Avocatul Alinei Bica cere rapoartele de constatrare a terenurilor. Deoarece nu au aplicat metoda legala. Cere inlaturarea celor doua expertize si inlocuitea lor cu alte doua expertize topografice. Suplimentar mai vrea înlăturarea unei declarații de martor, Păun, să fie reaudiat în instanță. Mai vrea reaudierea tuturor martorilor din dosar, Cocoș Dorin și Cocoș Alin sa fie audiati. La fel Elena Udrea, plus interpusii cu terenul din Snagov, plus doi procurori DIICOT care au sesizat Oficiuld e Combatere a Spălării Banilor, Codruta Trandafir și Ionel Tudosan. Avocatul cere declasificarea înregistrărilor făcute de serviciile secrete.
Procesul continuă cu solicitările celorlalți avocați.