Dosarul alegerilor din 2009. Dan Andronic, maraton între Parchete

Jurnalistul Dan Andronic a făcut, ieri, un tur de forță între DNA și Parchetul General, pentru a da explicații în dosarul deschis în urma dezvăluirilor sale din serialul publicat în EVZ, „Noi suntem statul”, dar și în cel privind noaptea alegerior din decembrie 2009

Jurnalistul Dan Andronic s-a prezentat, ieri dimineață, la DNA, însoțit de avocatul său. La ieșire, acesta a declarat că au fost „chestiuni procedurale”

. În dosarul deschis de procurorii anticorupție sunt cercetate mai multe persoane, printre care Elena Udrea și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte.

De la DNA, la Parchetul General

Ulterior, în jurul orei 14.00, jurnalistul a ajuns la Parchetul General unde, având calitatea de martor, a venit fără avocat. După două ore și jumătate de audieri, Dan Andronic le-a spus jurnaliștilor că a dat o declarație în calitate de martor. „Dosarul a avut cu totul alt subiect”, a răspuns jurnalistul când a fost întrebat dacă procurorii fac cercetări cu privire la infracțiunea de falsificare a rezultatelor alegerilor. din 2009. Andronic a mai precizat că nu a susținut niciodată că ar fi fost vorba despre o fraudă electorală. Acest dosar a fost deschis de procurori după ce în serialul „Noi suntem statu”, publicat în EVZ, Dan Andronic a dezvăluit că, în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2009, a fost invitat de fostul vicepremier Gabriel Oprea în casa acestuia, unde se mai aflau Laura Codruța Kovesi, șeful SRI George Maior și prim-adjunctul șefului SRI, Florian Coldea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu. Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, dosarul vizând alegerile prezidențiale din 2009.

Membrii comisiei de la Parlament

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, ieri, cu 241 voturi „pentru” şi 86 „împotrivă” constituirea Comisiei de anchetă şi componenţa acesteia. Preşedinte al comisiei este senatorul PSD Mihai Fifor, iar din aceasta mai fac parte: social-democrații Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Liviu Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea, Steluţa Cătăniciu (ALDE), liberalii Cezar Preda, Lucia Varga și Daniel Fenechiu, Mihai Goţiu (USR), Eduard Dîrcă (USR), Robert Turcescu (PMP) și Antal Istvan (UDMR). (Carmen Vintilă)