Dosarele COVID-19! Ce a ascuns China şi legătura cu România. Bomba de la CNN

Dosarele COVID-19! Ce a ascuns China şi legătura cu România. Bomba de la CNN

Guvernul comunist de la Beijing este în alertă după o scurgere masivă de informaţii în spatele căreia se află jurnaliştii americani de la CNN, care au publicat dosarele Covid-19, ce dezvăluie pas cu pas ce s-a întâmplat cu adevărat în China de la 1 decembrie 2019 până azi (Ziua Naţională în România), când se împlinește un an de când a fost confirmat primul pacient cu noul coronavorisus în Wuhan, capitala provinciei Hubei.

„Un grup de medici din prima linie, probabil epuizaţi, stau strânși la o conferință video, în timp ce cel mai puternic om din China își ridică mâna şi salută. Este 10 februarie la Beijing și președintele Xi Jinping, care de săptămâni a lipsit din faţa publicului, se adresează personalului spitalului din orașul Wuhan în timp ce se luptă pentru a limita răspândirea unui noului coronavirus, încă fără un nume oficial. Dintr-o cameră securizată la aproximativ 1.200 de kilometri de epicentru, Xi a transmis condoleanțele celor care au murit în focarul Covid-19.

El a cerut o mai mare comunicare publică, întrucât în ​​întreaga lume au crescut îngrijorările cu privire la potențiala amenințare reprezentată de noua boală. În aceeași zi, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri confirmate - ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri decât au apărut în afara Chinei continentale. Cu toate acestea, CNN poate dezvălui acum modul în care documentele oficiale transmise intern arată că aceasta a fost doar o parte a imaginii.

Într-un raport marcat «document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea», autoritățile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, enumeră un total de 5.918 cazuri nou detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului public oficial confirmat cazuri, împărțind totalul într-o varietate de subcategorii. Această cifră mai mare nu a fost niciodată pe deplin dezvăluită în acel moment, deoarece sistemul contabil al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Ne puteți urmări și pe Google News

117 pagini cu informaţiile ascunse de Beijing

Cifra nedezvăluită anterior face parte dintr-un șir de dezvăluiri cuprinse în 117 pagini de documente provenite de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, partajate și verificate de CNN. Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte guverne occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschis încă de la începutul focarului.

Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a masca constatările, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului. Documentele, care acoperă o perioadă incompletă între octombrie 2019 și aprilie 2020, dezvăluie ceea ce pare a fi un sistem inflexibil de îngrijire a sănătății constrâns de birocrația de sus în jos și de procedurile rigide şi prost pregătite pentru a face față crizei emergente.

În mai multe momente critice din faza incipientă a pandemiei, documentele arată dovezi ale unor pași greși clari și indică un model de eșecuri instituționale. Unulele dintre cele mai izbitoare informaţii se referă la lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă inițial autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase.

Un raport din documentele de la începutul lunii martie spune că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, despre care experții au spus CNN ar fi îngreunat semnificativ pașii atât pentru monitorizarea, cât și pentru combaterea bolii. China și-a apărat cu hotărâre gestionarea focarului. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod «deschis și transparent».

Comuniştii din China s-au gândit la omenire

«În timp ce depunea eforturi totale pentru a controla virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de omenire, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre Covid-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil în mod regulat, astfel răspunzând în mod eficient la preocuparea publicului și construind consensul public», arată Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, care supraveghează CDC provincial, pentru comentarii cu privire la constatările dezvăluite în documente, dar nu a primit niciun răspuns. Experții în sănătate au declarat că documentele dezvăluite arată de ce a contat ceea ce știa China în primele luni.

«Era clar că au făcut greșeli - și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou -, de asemenea, erori birocratice și motivate politic în modul în care au tratat problema», a spus Yanzhong Huang, de la Consiliul pentru relații externe, care a scris pe larg despre sănătatea publică în China. «Acestea au avut consecințe globale. Nu poţi garanta niciodată transparență 100%. Nu este vorba doar de orice acoperire intenționată, ci eşti constrâns de tehnologie și alte probleme cu un virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparenţi, nu ar fi oprit administrația Trump să minimimalizeze gravitatea acesteia. Probabil că nu ar fi oprit ca asta să se dezvolte într-o pandemie.»

La 1 decembrie a fost raportat primul pacient

Marți, 1 decembrie (Ziua Naţională în România), se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a prezentat simptome ale bolii în Wuhan, capitala provinciei Hubei, potrivit unui studiu-cheie din jurnalul medical Lancet. În același timp în care se crede că virusul a apărut pentru prima dată, documentele arată că se desfășura o altă criză de sănătate: Hubei se confrunta cu un focar semnificativ de gripă.

Documentele arată că a fost o creștere de 20 de ori a nivelului înregistrat în anul anterior, punând niveluri enorme de stres suplimentar pe un sistem de îngrijire a sănătății deja întins. «Epidemia de gripă», după cum au menționat oficialii în document, nu a fost prezentă doar la Wuhan în decembrie, ci a fost cea mai mare în orașele învecinate Yichang și Xianning. Rămâne neclar ce impact sau legătură a avut vârful de gripă asupra focarului Covid-19.

Și, deși nu există nicio sugestie în documente, cele două crize paralele sunt legate, informațiile referitoare la amploarea vârfului de gripă Hubei încă nu au fost făcute publice. Dezvăluirile vin ca o presiune din partea SUA și a Uniunii Europene asupra Chinei să coopereze pe deplin cu o anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la originile virusului care s-a răspândit de atunci în toate colțurile globului, infectând peste 60 de milioane de oameni și ucigând 1,46 milioane.

China permite de abia în prezent accesul OMS

Dar, până în prezent, accesul experților internaționali la înregistrările medicale ale spitalelor și la datele brute din Hubei a fost limitat, iar reprezentanţii Organizaţiei Monidale Sănătăţii au spus săptămâna trecută că au avut «asigurări de la colegii noștri guvernamentali chinezi că o vizită pe teren» va fi acordată ca parte a anchetei lor. Dosarele Covid-19 au fost prezentate CNN de către un denunțător care a solicitat anonimatul.

Ei au spus că au lucrat în cadrul sistemului de sănătate chinez și au fost un motivaţi de patriotism să expună un adevăr care a fost cenzurat, dar şi pentru a onora colegii care, de asemenea, au vorbit despre asta. Nu este clar cum au fost obținute documentele sau de ce au fost selectate lucrări specifice. Documentele au fost verificate de șase experți independenți care au examinat veridicitatea conținutului lor în numele CNN. Un expert care are legături strânse cu China a raportat că a văzut unele dintre rapoarte în timpul cercetărilor confidențiale la începutul acestui an.

Un oficial european de securitate, care cunoștea documentele și procedurile interne chineze, a confirmat, de asemenea pentru CNN, că dosarele sunt autentice. Metadatele din fișierele văzute de CNN conțin numele funcționarilor CDC care servesc ca autori şi corectori. Datele de creare a metadatelor se aliniază la conținutul documentelor. Analiza criminalistică digitală a fost, de asemenea, efectuată pentru a testa codul computerului în funcție de originile lor pretinse. Sarah Morris, de la Unitatea de criminalistică digitală de la Universitatea Britanică Cranfield, a declarat că nu există dovezi că datele ar fi fost modificate sau ar fi înșelătoare.

Ea a adăugat că fișierele mai vechi păreau să fi fost utilizate în mod repetat pe o perioadă lungă de timp. «Este aproape ca un minisistem de fișiere», a spus ea. «Deci, are mult spațiu pentru lucruri șterse, pentru lucruri vechi. Acesta este un semn foarte bun (n.r. - de autenticitate).»

China a prezentat informaţii mai optimiste decât realitatea

Documentele arată o gamă largă de date în două zile specifice, 10 februarie și 7 martie, care se află adesea în contradicție cu ceea ce oficialii chinezi au spus public la acea vreme. Această discrepanță s-a datorat probabil unei combinații între un sistem de raportare extrem de disfuncțional și un instinct recurent de a suprima veștile proaste, au spus analiștii. Aceste documente arată întreaga măsură a ceea ce știau oficialii, dar au ales să nu se transmită publicului.

Pe 10 februarie, când China a raportat 2.478 de noi cazuri confirmate la nivel național, documentele arată că Hubei a transmis de fapt un total diferit de 5.918 cazuri raportate recent. Numărul intern este împărțit în subcategorii, oferind o perspectivă asupra domeniului complet al metodologiei de diagnostic a Hubei la momentul respectiv. «Cazurile confirmate» numără 2.345, «cazurile diagnosticate clinic» 1.772 și «cazurile suspecte» 1.796. Criteriile stricte și limitative au condus în cele din urmă la cifre înșelătoare, au spus analiștii.

«Multe dintre cazurile suspectate acolo ar fi trebuit să fie incluse în cazurile confirmate», a spus Huang, de la Consiliul pentru Relații Externe, care a examinat documentele și a constatat că sunt autentice. «Numerele pe care le acordau erau moderate, iar acest lucru reflectă cât de confuză, complexă și haotică era situația», a adăugat el. În acea lună, oficialii din Hubei au prezentat zilnic un număr de «cazuri confirmate» și apoi au inclus ulterior în declarații «cazuri suspecte», fără a specifica numărul pacienților grav bolnavi care au fost diagnosticați de medici ca fiind «diagnosticați clinic».