Luni seară, pe 9 martie, am intrat în direct la România TV ca să comentez o informație difuzată de postul de știri. Potrivit acesteia, cazul pacientului de la Spitalul Gerota care s-a plimbat ca vodă-n lobodă, deși venea dintr-o zonă roșie, era cunoscut de două zile, dar s-a încercat mușamalizarea lui.

Ușor surprins, am precizat că DACĂ informația este reală atunci cei care au ascuns asta sunt inconștienți. Mi-am exprimat îndoiala că cineva poate fi atât de nenorocit încât să ascundă faptul că un bolnav de coronavirus se află în contact cu oameni sănătoși. Dar dacă este, atunci trebuie să plece imediat!

Sursele România TV spuneau că ministrul de Interne a știut și a tăcut. O ipoteză tulburătoare mai ales dacă ținem cont de ceea ce s-a întâmplat ulterior.

Așa cum stă bine unui stat milițienesc în situații grele, din toată această tevatură s-a lăsat cu un dosar penal. În care urmează să fie anchetați jurnaliștii. În nici un caz DIICOT nu verifică mai întâi dacă informația difuzată de presă este reală, că doar nu au cum să greșească ȘEFII, ci doar cum au aflat ziariștii.

Aseară, Marcel Vela, ministru de Interne, a încercat să dreagă busuiocul în direct la RTV:

„Vizavi de dosare penale, vreau să spun că este o regretabilă confuzie sau mă rog, o delicată situaţie, în sensul în care s-a înţeles că dosarele penale le-ar avea jurnaliştii.

Nu au jurnaliştii nici o problemă cu aceste dosare, cu aceste cercetări, până la urmă, având în vedere că dosarele se instrumentează de către Parchet. Nici nu au fost ameninţaţi jurnaliştii.

Pur şi simplu, este o suspiciune de intoxicare a mai multor jurnalişti de la mai multe televiziuni, şi nu vreau să dau exemplu, dar chiar dumneavoastră aminteaţi de ştirea cu colega noastră anunţată decedată (n.n. care nu a decedat)”.

Este vorba despre o cu totul altă situație, dar se pune un semn de egalitate între o știre 100 la sută falsă, difuzată de Digi 24, avându-l ca sursă pe omul politic Vlad Voiculescu și o una care era adevărată, dar care incomoda mai marii zilei.

Dacă nu mă credeți pe mine, citiți adresa trimisă în mod oficial.

Cu alte cuvinte, Parchetul ne spune că există un mesaj din 07.03.2020 care vorbește despre pacientul infectat de la Gerota, dar problema este că oficial confirmarea a venit la 09.03.2020. Deci știrea difuzată de România TV era reală. Mesajul a existat, a circulat, cazul pacientului infectat de la Gerota era cunoscut.

Avem două situații: pacientul real de la Gerota (România TV) și mortul viu (Digi24). Pentru una din știri se promiteau cătușe, pentru alta se punea batista pe țambal: „Domnul ministru mi-a amenințat o colegă, i-a spus că vrea să o vadă în cătușe. Vreau să anunț în premieră că postul România TV îi va face plângere penală ministrului Marcel Vela”, a dezvăluit redactorul șef al România TV Eugen Chelemen.

Care-i deosebirea între cele două știri? Simplu. Cea de-a doua era răspândită cu tristețe de Vlad Voiculescu, băiat crescut de Sistem, mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș. Doar nu erau cei de la Interne să se ia de el.

Nu mă credeți pe mine? Uitați-vă la imaginea preluată de la Victor Ciutacu.

P.S. Promiteam că revin cu amănunte legate de golănia cu măștile (32 de lei bucata) vândute de Cătălin Hideg prin intermediul bucătăresei sale din comuna Călugăreni, Giurgiu.

Mai dau două indicii: implicarea este până la cel mai înalt nivel în Guvern, s-au făcut presiuni ca să fie sunat ministrul Sănătății din Turcia pentru a debloca transportul, iar firma bucătăresei nu avea nici măcar bani de avans. Așa că cerea tot de la Guvern.

Dar voi reveni cu un material mai amplu. E păcat să-i lăsăm să se bucure de milioanele făcute pe nenorocirea unor oameni.