„Dosare de presă”- Nadia Tătaru: „Atunci când nu știi ce să spui, lasă muzica să cânte”

„Dosare de presă”- Nadia Tătaru: „Atunci când nu știi ce să spui, lasă muzica să cânte”

Radio Itsy Bitsy nu înseamnă doar entertainment, nu doar joacă, ci și o imensă responsabilitate. Pentru că îi învață pe părinți să facă sau să nu facă anumite lucruri sau cum să le facă pe alea pe care le fac deja. În același mod, îi învață pe copii tot felul de lucruri, dar împachetate în jocuri, povești și muzică.

Nadia Tătaru, cofondatoare Itssy Bitsy a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre responsabilitatea lucrului atât cu copiii, dar și cu părinții.

„Prima dată când mi-am pus problema asta a fost chiar în ziua în care am lansat radio-ul. Și ziua aceea a fost cam la un an și ceva diferență decât ziua în care am câștigat licența.

Deja aveam doi copii născuți de care mă ocupam. Și m-am surprins vorbind cu voce tare zicând, „Doamne, nu sunt sănătoasă la cap. După ce că am responsabilitate de mamă pentru doi copii, mi-am luat și responsabilitate pentru toți copiii din București”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Că pe vremea aceea emiteam în FM, în București. Acum acoperim 70% din urbanul mare în eter, plus că emitem prin aplicație și ne pot asculta românii de pretutindeni. Și-atunci am simțit această povară. Și tendința mea spre a controla totul. Și nu a fost ușor. Cred că eu însămi am crescut odată cu radio-ul, nu doar radio-ul cu mine. Pentru că m-am apucat de tot felul de cursuri de dezvoltare personală.

Am căutat cursuri de parenting. Nu existau pe vremea aceea. Și asta e altă realizare de care cred că nimeni nu știe. Și eu am realizat de puțin timp încoace. Noi, cu Itsy Bitsy, ne simțim responsabili că am adus și am promovat parenting-ul în România. Toate cărțile de parenting („parenting = arta de a fi părinte” n.e.), toate cursurile. Am făcut parteneriate gratuite și în această industrie noi am pus sămânța, bazele...

Și o altă idee care m-a ajutat să-mi diminuez responsabilitatea a fost, încă de la început am avut-o, dar am conștientizat-o ulterior, că tot timpul am avut preocuparea să am în echipă specialiști foarte buni, fiecare pe aria lui. Și m-am bazat pe ei și pe munca de echipă. Și nu doar buni specialiști, ci și cu caractere aliniate la valorile brand-ului.

Și dacă la început m-am uitat la echipă să fie așa, ulterior m-am uitat și la parteneri, fie ei de parenting, fie ei instituții culturale, fie parteneri sportivi. M-am uitat tot timpul cine face parte din această comunitate,care ne asumăm, într-un fel sau altul, o educație informală, non-formală pentru copiii și părinții acestei țări”, a declarat Nadia Tătaru.

„Noi, la Itsy Bitsy, suntem mai degrabă un hub, o comunitate”

Nadia Tătaru a explicat că radio-ul pentru copii este un fel de școală, dar că profesorii au coborât acum de la catedră și vorbesc liber cu părinții și cu copiii.

În aproape 15 ani de radio, la început, mi-am asumat partea asta de a educa părinții. De la un moment dat încolo, mi-am dat seama că este mai mult despre a pune împreună și de a împărtăși din experiența proprie și a-i lăsa ascultătorului-părinte decizia să facă cei mai bun pentru copilul lui.

Și cumva ne-am dat jos de la catedră și ne-am dus printre părinți, și atunci noi, la Itsy Bitsy, suntem mai degrabă un hub, o comunitate, care permitem un schimb de experiență din diverse domenii și diverse abordări. Pentru că și oamenii sunt unici și au experiențele lor cu care vin în spate și chiar dacă noi arătăm cinci, șapte, zece metode  de a-ți crește copilul, toate valide, ele prind la oameni diferiți. Pentru că și copiii sunt diferiți, și părinții”, a spus Tătaru.

„Avem un cod etic la Itsy Bitsy, atât în programe, cât și în calupuri publicitare sau parteneriate”

Nadia Tătaru a vorbit și despre codul etic de la Itsy Bitsy, cod care se aplică atât pentru programe, cât și pentru partea de publicitate.

„Dacă aud ceva în neregulă la radio Itsy Bitsy, în primul rând îl sun pe directorul de programe. Niciodată pe omul respectiv, pentru că nu e în regulă. Pentru că nu știu ce instrucțiuni a primit de la șeful lui. Asta e o chestie.

Doi. Noi avem un cod etic la Itsy Bitsy și l-am avut încă de la început. Și l-am aplicat pe toată perioada de când există radio-ul, atât în programe, cât și în calupuri publicitare, și în parteneriate ș.a.m.d. Și noi nu primim sponsorizări, nu facem parteneriate cu brand-uri care nu sută la sută ok pentru sănătatea fizică-emoțională a copilului. N-am avut niciodată publicitate la răcoritoare, la margarine și altfel de lucruri care nu sunt bune pentru copii.

Deci, când zice o tâmpenie cu care nu sunt de acord, mă uit și la codul etic. Dincolo de lucrul ăsta, nu mi s-a întâmplat ca oamenii angajați să zică multe tâmpenii, dar mi s-a întâmplat ca invitații să zică. Invitatul e liber să zică orice. Dar realizatorii noștri sunt antrenați să spună, „Da, asta este părerea d-voastră, eu am altă părere!” și atunci, cumva, să accepte părerea omului dar să permită că există mai multe păreri și că nu există o singură soluție.

Dar, totuși, radio-ul se consumă în timp ce se produce. Ai făcut o greșeală pe radio? Nu mai poți să rectifici. Și dacă încerci s-o rectifici, o amplifici și mai tare. Mai bine o lași așa.

Și mai e ceva. Le-am dat oamenilor încă de la început un sfat. Și sfatul ăsta cred că-l amintesc la fiecare ședință de redacție, de început de grilă: „Atunci când nu știi ce să spui sau nu ești sigur de ce să spui, lasă muzica să cânte”. La radio, cu asta te-ai scos”, a mai spus cofondatoarea Itsy Bitsy.