Răzvan Dumitrescu a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre debutul său la revista Zig Zag, în 1992.
A fost cu o anchetă în care arăta cum a găsit, după alegerile din 1992, buletine de vot valabil exprimate, parțial arse, aruncate la o ghenă de gunoi din București.
„A rupt prima pagină ancheta respectivă, pentru că, împreună cu Daniel Stănică și fotoreporterul Horațiu Firică, în noaptea de pomină a alegerilor din 1992, am găsit într-o ghenă de gunoi, de lângă o școală generală din Drumul Taberei, buletine de vot incendiate, care n-au ars complet.
O ghenă întreagă. Inclusiv cu ștampila de control a secției. Inclusiv cu ștampila VOTAT aplicată, arsă. Au distrus o parte din voturi pentru Convenția Democrată”, a declarat acesta.
„Problema e alta. Și o spun pentru prima oară acum”
Răzvan Dumitrescu a mers cu dovezile direct la ministrul de Interne din acea vreme, Victor Babiuc. Au făcut reclamație, „cu număr de înregistrare, cu adresă”. După 11 zile de la validarea alegerilor, când s-au interesat ce s-a întâmplat cu acea reclamație, au aflat că dispăruse.
Răzvan Dumitrescu a vorbit, în premieră, și despre o întâlnire atipică, total ieșită din comun, cu observatorii de la acele alegeri.
„Problema e alta. Și o spun pentru prima oară acum. Și, să le fie de bine celor care se vor simți foarte neconvenabil. Am fost contactați de către niște reprezentanți ai observatorilor. Au fost observatori la alegerile alea. De data asta, cei care ne-au contactat erau americani. Au zis că ei nu pot crede că s-a întâmplat așa ceva.
Țin minte că m-am dus la o întâlnire cu ei, care n-a avut loc la Ambasadă. A fost undeva în Hotel Intercontinental, pe la un etaj superior, la o anumită cameră. Ne-am dus, și Horațiu a luat cu el și negativele, ca să demonstrăm că nu e nimic trucat.
Țin minte că atunci am văzut pentru prima oară, laptop care parcă era conectat la Internetul de azi, dar eram în 92. Cu card. Și cu antenuță. OK. Laptop-uri. Deci, cine erau băieții? Dumnezeu știe. Ei erau altfel dotați. România era aici (și arată cu mâna spre călcâi, n. e.). Și nici acum nu e în altă parte”, a mai spus Răzvan Dumitrescu.
„Domnule, dar nu vă simțiți în pericol aici?”
La vederea probelor, mirarea observatorilor americani a fost sinceră și exprimată într-un stil neaoș. „Jesus Christ!” ar fi exclamat aceștia când au vâzut pozele cu voturile incendiate.
„Ok. „Jesus Christ!”, când au văzut negativele. Țin minte că le-am..., au zis „Putem avea și noi pozele?” Sigur că da. Noi am publicat pe prima pagină și pe paginile din interior, de la mijloc. Și montaj foto. Am și acum ziarul, în colecție. Dar n-am publicat nicidecum toate pozele. (...)
Ei, noi ne-am așteptat că, cu probele astea, când văd că și observatorii ăia spun că alegerile au fost corecte și cinstite și așa mai departe, mie mi-a sunat clopoțelul încă din 92 cum e cu observatorii, cum e cu alegerile... M-am dumirit.
Mai ales că discuția a fost, „Domnule, dar nu vă simțiți în pericol aici?”, „NU! Dar de ce să fim în pericol?”, „Păi, poate că riscați ceva dacă tot sunt reale chestiile astea...”, „Domnule, nu. Dar, dacă riscăm ceva ne primiți aici?”, a zis Horațiu Firică. „Sunați la Ambasadă. Dacă vi se întâmplă ceva.”
Nici prin cap nu mi-a trecut să sun vreodată la vreo Ambasadă. Dar a fost discuția asta, ca să înțelegi, la nivel de 92. Cine sunt domnii respectivi, cum au fost, dacă erau observatori sau dacă veniseră ca să observe, fiind atașați la Ambasadă, special evenimentul ăsta electoral (era important evenimentul ăsta electoral, că era primul pe noua Constituție)... Orice variantă teoretic posibilă este foarte de luat în considerare”, a declarat Răzvan Dumitrescu.