Dan Andronic a vorbit cu plăcere, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre meseria de consultant politic. Cunoscutul jurnalist a consiliat unele dintre cele mai importante figuri ale lumii politice românești. E vorba de Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu și Emil Boc.

„Sunt personaje diferite. E foarte greu să fi lucrat cel mai bine. Erau oameni diferiți. De exemplu, Adrian Năstase era un tip foarte autoritar. Rolul unui consultant este acela de a da un sfat. Dar, până la urmă, responsabilitatea gestului îi aparține omului politic”, a declarat Dan Andronic.

Acesta susține că un consultant bun trebuie să dea „întotdeauna o notă de normalitate” omului politic. Jurnalistul a povestit, în premieră, în emisiunea lui Mirel Curea, o întâmplare despre cum un consultant bun a știut să aducă normalitatea într-o situație riscantă pentru omul politic pe care-l consilia.

„Am o poveste pe care e pentru prima oară când o spun public. Altora le-am mai spus-o. Un consultant celebru, Arthur Finkelstein, american, care lucra numai cu republicanii, la un moment dat a avut client un om politic din Albania, Edi Rama. Care a și ajuns prim-ministrul Albaniei. Ei, și contracandidații, ca să-l facă de râs, la un moment dat, i-au dat o poză nud. Când era el tânăr, făcea plajă la nudiști, undeva în sudul Franței.

Și ne povestea dezbaterile care au început în staff-ul de campanie. „Domnule, ce facem? Spunem că e un trucaj…” Așa, cum se întâmplă de obicei”.

Naturist Digest | Edi Rama, Albania's Nudist Prime Minister

„Noi te plătim ca să ne înveți să spunem adevărul?”

Dan Andronic a povestit despre modul în care, în unele cazuri, adevărul e cea mai bună armă.

„Și atunci, Edi Rama l-a întrebat pe Arthur „Ce să fac?”. Arthur l-a întrebat ”Tu ești în poză?”, „Da”. „Atunci, spune că tu ești”. Și toți au spus, „Păi, stai, domnule, cum adică să spună că el e?”, „Nu-ți dai seama ce se întâmplă? Ce scandal iese?”

Și ăsta a zis, „Domnule, problema e următoarea. Dacă minți, oricum minciuna te prinde din urmă. Pentru că minți acuma, mai trebuie să mai spui încă o minciună, și așa mai departe. Spune adevărul”.

Și reacția directorului de campanie a fost, „Păi, da ce? Noi te plătim ca să ne înveți să spunem adevărul?”

Morala este alta. Edi Rama a făcut conferință de presă. A spus „Da, eu sunt. Eram mai tânăr. Făceam plajă. Nu regret poza. Îmi pare rău că adversarii o folosesc în scop electoral”.

S-a întâmplat următorul lucru. A crescut cu 16 procente în sondaje. Și, mai mult, Arthur povestea, care era un povestitor de excepție, spunea „Când mergea Edi Rama pe stradă, femeile întorceau capul după el”.